Bosna i Hercegovina     | 11.05.2021. 12:29 |

U aprilu izvršena 4.244 inspekcijska nadzora higijensko-epidemioloških mjera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Inspekcijski organi u Federaciji BiH u toku aprila 2021. godine, prema trenutno dostupnim informacijama, izvršili su ukupno 4.244 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je kod 191 subjekta nadzora uočeno grubo kršenje mjera, što podrazumijeva izdavanje 191 prekršajnog naloga u iznosu od 298.466,00 KM.

Inspektori su, također, izrekli 509 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, izdali osam rješenja o zabrani rada i 130 upozorenja.

Od ukupnog broja, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) su u aprilu izvršili 437 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrdili 50 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 50 prekršajnih naloga u iznosu od 27.300,00KM, te izdali 45 rješenja o otklanjanju nedostataka, osam rješenja o zabrani rada i 130 upozorenja.

Do kršenja mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi općenito.

U odnosu na mart, bilježi se značajan porast discipline subjekata nadzora u poštivnju mjera i preporuka, odnosno pad broja uočenih prekršaja.

U tom kontekstu, naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva predstavljaju okvir i minimum nužnih mjera i preporuka za područje cijele FBiH, a kantonalnim vladama i kriznim štabovima ostavljena je mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera u odnosu na one koje donosi Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Shodno tome, neki kantoni su, usljed pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije, pristupili uvođenju restriktivnijih mjera i represivnijem djelovanju nadležnih kantonalnih organa u smislu kontrole njihovog provođenja.

Pored stalnog angažmana inspektora na terenu, postoji efektivna i operativna veza između inspekcijskih i policijskih organa na terenu, nastala povodom zajedničkih obaveza iz važećih naredbi.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ostaje na dispoziciji kantonalnim inspekcijskim organima za pružanje pomoći u organizaciji i vršenju nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz ove uprave.

Iz Federalne uprave za inspekcihske poslove napominju da su kazne za prekršaje propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.000,00 - 10.000,00 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove; za odgovorna lica u pravnim licima od 500,00KM do 2.000,00 KM; za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000,00KM do 8.000,00KM; za fizička  lica od 100,00 KM do 2.000,00 KM,  s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu KZFBiH.

Iz Uprave, istovremeno, apeluju na građane i privredne subjekte da se pridržavaju propisanih mjera, te osiguraju pretpostavke za poštivanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u FBiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'