Regija     | 11.05.2021. 13:28 |

Slovenija očekuje normalizaciju i ukidanje mjera početkom ljeta

FENA Agencije

LJUBLJANA, 11. svibnja (FENA) - Slovenija prema kriteriju prosječnih dnevnih zaraza i broja hospitaliziranih u utorak bilježi ulazak u "žutu" fazu epidemije Covida-19, a projekcije govore da bi sredinom lipnja trebala ući u "zelenu" fazu, kada bi osim osnovnih higijenskih mjera dosadašnje zaštitne mjere postale nepotrebne.

"Smatramo da bi se to moglo dogoditi početkom ljeta", kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani dr. Leon Cizelj iz znanstvenog instituta "Jožef Štefan" koji radi projekcije epidemije za vladu.

Prijašnje projekcije govorile su da će se to dogoditi sredinom lipnja, no Cizelj upozorava da su projekcije nezahvalne, a povratak u normalno stanje ovisan o poštivanju protuepidemijskih mjera i tempu cijepljenja.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena 491 zaraza, skoro dvostruko manje nego prije tjedan dana, u padu je i postotak pozitivnih testova. Ispunjena  su oba uvjeta za ulazak u žutu fazu, s novim popuštanjem mjera, o čemu će u četvrtak odlučivati vlada.

"Što više nas se bude cijepilo, tim manje mjera i restrikcija će idućih tjedana biti potrebno, a početkom ljeta moći ćemo se vratiti u normalan život", kazao je Cizelj.

Uvjeti za sadašnju žutu fazu su da je manje od 500 hospitaliziranih i da je prosjek novozaraženih na tjednoj razini manji od 600, a trenutno ih je oko 550, kazao je Cizelj istaknuvši da je važno i smanjenje reprodukcijskog broja širenja virusa na 0,85.

Broj hospitaliziranih bio bi dvostruko veći, smatra slovenski stručnjak, da vlada u travnju nije uvela 11-odnevni 'lockdown'. No glavni uzroci smanjivanja epidemije su pridržavanje mjera i brži tempo cijepljenja zahvaljujući kojemu je cjepivo dobila skoro četvrtina stanovništva.

U jednom tjednu se u Sloveniji u prosjeku cijepi oko sto tisuća ljudi, od čega ih polovica dobiva drugu dozu, pojasnio je Cizelj.

Ako se ostvare predviđanja da će početkom ljeta biti dostignuta "zelena" faza, to bi značilo da je broj dnevnih zaraza smanjen na manje od 300, što bi omogućilo normalizaciju života i gospodarskih aktivnosti. Za tu je fazu predviđeno da se ukinu sve protuepidemijske mjere osim osnovnih higijenskih preporuka, a ne bi smjeli raditi jedino diskoteke i noćni barovi, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom