Bosna i Hercegovina     | 11.05.2021. 14:16 |

Fondacija 'Alija Izetbegović' - Tražimo da se zaustavi nasilje nad Palestincima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Fondacija 'Alija Izetbegović' ‘pridružuje se važnim svjetskim akterima u osudi nasilnog i bespravnog postupanja izraelskih državnih organa i policije prema Palestincima’.

- Primjena sile u lišavanju Palestinaca prava na mirne proteste i iskazivanje neslaganja s politikom maskirane aneksije dijelova palestinske teritorije koju Izrael provodi na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu, predstavlja eklatantno kršenje važećih normi ljudskih prava, međunarodnog prava i akata Ujedinjenih nacija. To se sve čini naočigled svjetske javnosti i, nažalost, nekažnjeno - navodi se.

Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, većina stanovnika Bosne i Hercegovine osjećaju svu težinu nepravde i nasilja kojima su izloženi Palestinci u Kudsu i širom okupiranih teritorija.

- Koncept otimanja zemlje i protjerivanja drugog i drugačijeg kako bi se proširile etnički očišćene teritorije, u Bosni i Hercegovini je provođen na najsvirepiji način, kao surova negacija pravde i prava, ali i humanog stava čitavog miroljubivog svijeta. Stoga se, u potpunosti, solidariziramo s Palestincima i njihovom borbom za osnovna ljudska prava i slobode i tražimo da se nasilje nad Palestincima zaustavi - navode iz Fondacije ‘Alija Izetbegović’.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'