Stranačke aktivnosti     | 11.05.2021. 13:35 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu mjesto je gdje bi mladi trebali djelovati nezavisno i u interesu svih studenata. Trenutna situacija sa SPUS-om govori suprotno. Jučerašnji istup predsjednika SPUS-a Faruka Devića govori da je SPUS politički instrumentaliziran, a takvim ga je učinila SDA.  

Faruk Dević zaprijetio je Vladi KS izvođenjem studenata na demonstracije jer se Vlada KS, navodno, oglušila na zahtjev za smanjenje studentskih školarina.

Da podsjetimo Faruka Devića da je Odluka za smanjene troškova samofinansirajućih studenata usvojena još u martu. Činjenica jest da veliki broj studenata, s obzirom na kvalitet nastave koju dobija na vrijednost njihove diplome na tržištu rada, ne bi trebao plaćati ništa, ali te teme Devića ne bole jer je takvo obrazovanje kreirala SDA, jedina politička partija kojoj bi demonstracije studenata u Sarajevu i odgovarale. Posebna priča je stanje u visokom obrazovanju tokom pandemije koronavirusa.  Mnogobrojne su studentske žalbe vezane za nemogućnost slušanja predavanja, onesposobljavanje određenih obrazovnih institucija u svrhu postavke privremenih (nekorištenih) COVID-19 centara, odbijena ponuđena pomoć studenata medicine da učestvuju u suzbijanju pandemije, i druge, zanima nas šta Dević kaže na to?

Da pomenemo i one probleme koji sežu i iz vremena prije pandemije: uslovi smještaja u studentskom domu, uslovima studiranja, uslovima zapošljavanja i nespremnošću za tržište rada.

Nemamo problem s tim da podržimo studente u zahtjevima za poboljšanje svega navedenog, uz precizno adresiranje krivaca za to stanje i kad ih budu predvodili najbolji među njima, a ne najpodobniji.

Poziv na demonstracije s press konferencije iz Hotela Europa ne ide baš sa zahtjevom za smanjenje školarina, a i tema je promašena. Ko s takve lokacije poziva na demonstracije, niko mu se na njih neće odazvati jer odražava suprotnu sliku od onoga šta zagovara. Studenti, jasno je, nemaju dovoljno novca, ali SPUS ima, ili im je neko drugi organizovao konferenciju?

Naša stranka

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!