Bosna i Hercegovina     | 11.05.2021. 13:46 |

'Šiša': Neplaćanjem akciza na uvezeni duhan oštetili proračun za 600.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. svibnja (FENA) - U okviru operativne akcije kodnog naziva "Šiša" i dalje se provode pretresi na 23 lokacije koje koriste osumnjičene osobe, osumnjičene pravne osobe, službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), kao i privremeno oduzimanje dokumentacije iz službenih prostorija UIOBiH.

Aktivnosti su usmjerene na dokazivanje nezakonitih radnji prilikom uvoza duhana za nargilu, kao akcizne robe, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH, preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Prilikom navedenih sumnjivih uvoza, osumnjičene osobe su vršile carinske prijevare, koje su omogućavane od službenika UIOBiH, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Izbjegavanjem plaćanja akciza oštećen je proračun BiH za više od 600.000 maraka.

U vezi s ovom policijskom akcijom direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da GPBiH u kontinuitetu poduzima mjere i aktivnosti u sprječavanju svakog oblika prekograničnog kriminaliteta i koruptivnih radnji te ulaže sve svoje kapacitete u zaštitu državne granice.

- Ovim putem zahvaljujem pripadnicima Središnjeg istražnog ureda GPBiH na još jednoj uspješnoj akciji u nizu, kao i Upravi za neizravno oporezivanje, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH na suradnji, a posebno Tužiteljstvu BiH pod čijim nadzorom je realizirana ova operativna akcija - kazao je direktor Galić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'