Bosna i Hercegovina     | 11.05.2021. 15:54 |

Čolo: Svi građani trebaju da imaju jednaka prava u izbornom sistemu (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH Alma Čolo (SDA) izjavila je danas u Sarajevu da svi građani trebaju da imaju jednaka prava u izbornom sistemu, da imaju pravo da budu birani i da imaju pravo da biraju.               

Ona je nakon konstituirajuće sjednice Interresorne radne grupe kazala novinarima da im je mandat izmjena izbornog zakonodavstva, te da u odluci i jednog i drugog doma Parlamentarne skupštine BiH ne stoji da su ovlašteni da rade na izmjenama Ustava BiH.

- Ali, ukoliko idemo na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava, zatim OSCE-ovih preporuka, njihovog odjela ODIHR-a, moramo raditi i na izmjenama Ustava, znači moramo promijeniti odgovarajuće odredbe Ustava - kazala je Čolo.

Po njenim riječima, danas su na sjednici već neki članovi Interresorne radne grupe tražili da se njen mandat proširi i na izmjenu Ustava, da traže od Parlamenta to ovlaštenje.

- Međutim, na kraju smo došli do zaključka da ćemo u toku rada, kada naiđemo na potrebu za promjenom odgovarajućih odredaba Ustava, eventualno tražiti od jednog i drugog doma Parlamentarne skupštine BiH da naš mandat proširi i u tom pravcu - navela je Čolo.   

Kaže da su jučer dobili pismo od Američke ambasade, Misije OSCE-a i Evropske unije, kojim oni pozdravaljaju rad Interersorne radne grupe, te očekuju da do kraja godine pripremi izmjene izbornog zakonodavstva jer, kako je kazala, naredna je izborna godina, u kojoj se ne mijenja Izborni zakon, a pogotovo ne Ustav.

Istaknula je da će nastojati da urade posao što je moguće prije, tako da se u drugoj polovini godine može očekivati rezultat, „ukoliko bude političke volje“.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/5869

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1sb_qknj3gFa9bzHU0FbuFeOcfmaOf0w7?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!