Svijet     | 11.05.2021. 15:33 |

Kuvajtski emir osudio postupke izraelskih snaga u Al-Aksi

FENA Internet

KUVAJT, 11. maja (FENA) - Kuvajtski emir Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah pozvao je Izrael da prestane sa nehumanim postupcima protiv vjernika u Al-Aksi u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu).

Kako navodi kuvajtska službena agencija KUNA, kuvajtski emir osudio je dešavanja u Al-Aksi te postupke izraelskih snaga koji su doveli do eskalacije tenzija.

Pozvao je vlasti u Tel Avivu da se prestane sa "nehumanim" postupcima izraelskih snaga te da se poštuje sloboda vjere Palestinaca u istočnom Al-Qudsu, naglasivši principijelan i odlučan stav Kuvajta protiv takvih postupaka.

Kuvajtski emir je poručio da je njegova država uz palestinski narod te da podržava napore u cilju postizanju pravednog i sveobuhvatnog rješenja koje bi omogućilo uspostavljanje nezavisne države Palestine s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak napadom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

Kasno navečer u ponedjeljak izraelska vojska je saopćila da izvodi žestoke zračne napade na Gazu i to kao odgovor na raketne napade koji su prethodno iz Gaze izvedeni ka izraelskim gradovima. Prema posljednjim informacijama, u tim napadima Izraelci su ubili 25 palestinskih civila, među kojima i devetero djece.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana