Bosna i Hercegovina     | 11.05.2021. 16:59 |

Izvještaj Istražne komisije će biti prezentiran do kraja juna (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 11. maja (FENA) - Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija ocijenio je danas kako je insistiranje na integritetu nositelja pravosudnih funkcija ključna karika u pogledu prioriteta pravosudne reforme u BiH.

Svjedočeći pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, Lagumdžija je, odgovarajući na upit u vezi s njegovom vizijom reforme pravosuđa, podsjetio da je VSTVBiH u formi prijedloga usvojio Reformski program, te da je on u međuvremenu dat pravosudnoj zajednici na očitovanje.

Naveo je kako su u tom kontekstu pokrenute aktivnosti na formiranju odjela za integritet, koji bi, između ostalog, vršio provjere imovinskih kartona nositelja pravosudnih funkcija - sudija i tužitelja, a u koje aktivnosti su uključeni i eksperti Evropske komisije, koji će ujedno vršiti i eksterni monitoring na tom planu.

Ove aktivnosti je doveo u vezu s izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, istaknuvši da je iz pravosudne zajednice stigao veliki broj sugestija, na više od 100 stranica, te da će na jednoj od narednih sjednica ovog regulatornog tijela biti usvojen konačni tekst spomenutog Reformskog programa.

Cilj je, kako je kazao, da se iz bh. pravosuđa odstrane oni koji svoj posao ne rade u skladu s proklamiranim standardima, a budući da, ogromna većina nositelja pravosudnih funkcija posao za koji su plaćeni obavlja pošteno, visokoprofesionalno i savjesno.  

Na sjednici je ponovno otvoreno pitanje (ne)primjene CMS-sistema u smislu dodjele predmeta u Tužiteljstvu BiH, a na upit u vezi s tim, Lagumdžija je podsjetio kako se radi o TCMS sistemu u kojem se elektronski pohranjuju određeni predmeti, a čija je svrha da se spriječi proizvoljnost u dodjeli predmeta.

Bez pretenzija da to pitanje šire komentira, potvrdio je da je Ured disciplinskog tužitelja - UDT, koji djeluje pri VSTV-u, detektirao taj problem, te da je protiv glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH pokrenut disciplinski postupak koji se tiče (ne)primjene TCMS sistema, a da je tužba dostavljena na odgovor.     

Jedno od pitanja koje je okupiralo pažnju prisutnih, odnosilo se na pojavu (ne)reagiranja nadležnih pravosudnih organa na izjave/istupe koje predstavljaju prijetnju teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine u smislu člana 157. KZBiH, na što je predsjednik VSTV-a odgovorio da nema saznanja o tome da je u vezi s tim pokrenut bilo kakav postupak, podsjećajući na maksimu koja kaže “da bez tužiteljstva nema suda”.

Ostatak svjedočenja odnosio se na proces imenovanja, te uočene manjkavosti u tom pogledu, pojavu nesrazmjera u odbranama po službenoj dužnosti, odnosno nesrazmjerne učestalosti pojedinih advokata u odnosu na ostale s liste, uključujući i sukob interesa, pojavu nepotizma, ponavljanje mandata na čelu pravosudnih institucija, napredovanje u službi mimo ustaljenih pravila…

Predsjedavajući Privremene istražne komisije Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damir Arnaut izrazio je zadovoljstvo svjedočenjem prvog čovjeka VSTV-a, ocijenivši, istovremeno, kako je u periodu kraćem od godinu dana Komisija napravila ogroman napredak.

Arnaut je nakon okončanja sjednice izjavio kako slijedi dosta posla u vezi s izvještajem Istražne komisije koji će biti prezentiran, odnosno predat do kraja juna, a u skladu Poslovnikom, odnosno utvrđenom dinamikom.   

- U ovom trenutku imamo još tri saslušanja koja planiramo obaviti i nemam informacija o eventualno novim prijedlozima - kazao je.

Sumirajući akcente svjedočenja o stanju u pravosuđu, Arnaut je naglasio kako dosta toga nije dobro, te da dosta toga treba popraviti, a da su određeni pozitivni pomaci načinjeni i kao rezultat onoga što je razmatrano/inicirano na Istražnoj komisiji.

Pogledajte https://fena.ba/video/5871

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1h5dtVbfV3BvNQoLFC0IXubZpGK7zx27f?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'