Regija     | 11.05.2021. 18:42 |

Slovenija će se pridružiti klubu EU Med 7 kao osma sudionica

FENA Agencije

LJUBLJANA, 11. svibnja (FENA) - Slovenija bi se uskoro mogla pridružiti zajedničkoj "mediteranskoj" inicijativi članica Europske unije poznatoj kao EU Med ili EuroMed 7, kao njegova osma članica, potvrdio je u utorak slovenski premijer Janez Janša.

"Slovenija je sredozemna država, ali još nije formalno uključena u grupu mediteranskih  država, no zadnjih smo dana za to dobili odlučujuću potporu Francuske, Španjolske i Grčke koja ove godine predsjedava inicijativi", napisao je u utorak Janša, koji je prošli tjedan posjetio Francusku, a u ponedjeljak i Grčku.

Janša je dodao da će Slovenija uskoro dobiti poziv da se pridruži toj skupini zemalja u inicijativi poznatoj i kao "mediteranski klub", te da će to biti lijepa čestitka Sloveniji koja krajem lipnja slavi 30. obljetnicu samostalnosti, a od sredine godine preuzimanje 6-mjesečno predsjedanje Vijećem EU-a.

EU Med ili EuroMed 7 je neformalna alijansa sedam mediteranskih država na jugozapadu i jugoistoku Europe, a osnovana je 17. prosinca 2013. u Bruxellesu, na inicijativu Cipra i Španjolske radi povezivanja i koordinacije u pitanjima od zajedničkog interesa  i s ciljem povezivanja zemalja "grčko-rimskog" kulturnog nasljeđa.

Za sada su u grupi Cipar, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Portugal i Španjolska. Sve članice inicijative osim Portugala zapljuskuje Mediteransko more, a sve osim Cipra su i dio Schengenskog prostora.

Kako pišu slovenski mediji, slovenski premijer dugo je politički lobirao da se inicijativa otvori i za nove članice, ali je nailazio na otpore među nekim članicama nesklonima proširenju ovog kluba, prenosi Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo