Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 10:10 |

Počinje izvođenje građevinskih radova na objektu Policijske akademije FMUP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Realizacija projekta rekonstrukcije i utopljavanja nastavnog objekta Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova započet će početkom jula 2021. godine.

Vrijednost ovog projekta, koji se finansira sredstvima Svjetske banke, iznosi 852.783,87 KM.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Policijske akademije FMUP-a Damir Vejo danas su dali saglasnost na implementiranje mjera energetske efikasnosti u okviru projekta „Dodatno finansiranje za Projekt energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini“ – saopćeno je iz tog ministarstva.

Početak radova rekonstrukcije i utopljavanja nastavnog objekta Policijske akademije FMUP-a trebao bi početi 1. jula 2021. godine, a završiti 1. oktobra 2021. Godine, ovisno o dinamici izvođenja radova.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara tim povodom je izjavio kako mu je čast što će upravo za vrijeme njegovog mandata biti izvršena rekonstrukcija i utopljavanje nastavnog objekta Policijske akademije FMUP-a, na šta se čekalo godinama.

- Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova planira u dogledno vrijeme osigurati sredstva i za renoviranje, odnosno unutrašnje uređenje objekata Policijske akademije FMUP-a, s ciljem pružanja što boljih uslova školovanja i stručnog usavršavanja policijskim službenicima u FBiH i kandidatima za rad u policiji. Naš cilj je da se kadeti i policijski službenici educiraju i usavršavaju u objektima koji zadovoljavaju visoke standarde - izjavio je Čampara.

Direktor Policijske akademije FMUP-a Damir Vejo istaknuo je da će po okončanju propisanih procedura uslijediti renoviranje i utopljavanje i drugih objekti koji se nalaze u krugu Policijske akademije FMUP-a.

- Drago mi je što su međunarodne institucije prepoznale značaj Policijske akademije FMUP-a. Posebno me raduje to što je Svjetska banka spremna pomoći nam da se renoviranje i utopljavanje objekata u Suhodolu stavi na listu prioriteta, nakon što riješimo imovinsko-pravni status i problem uknjižbe objekata u Centru za obuku policijskih kadrova Mahir Begić-  rekao je Vejo.

Bosna i Hercegovina je prepoznala važnost energetske efikasnosti za podršku održivom ekonomskom razvoju i kretanju zemlje ka EU, te je pokrenula AF BEEP – „Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti u BiH“, koji u Federaciji BiH implementira Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH, uz kreditna zaduženja Svjetske banke.

Projekat je posvećen građevinskim radovima utopljavanja i obnove javnih zgrada, ali i edukaciji šire javnosti o važnosti energijski efikasnog ponašanja.

Na listi projektnih mjera, koje će biti realizovane ove godine na nastavnom objektu Policijske akademije FMUP-a, nalazi se termoizolacija fasadnih zidova, zamjena fasadnih otvora, termoizolacija tavanskog prostora uz zamjenu krovnog pokrivača, termoizolacija krova ugradnjom termoizolacijskog krovnog panela, ugradnja termostatskih ventila i zamjena rasvjetnih tjela - navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo