Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 12:35 |

Ombudsmeni pozdravili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. maja (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozdravljaju izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a kojim bi trebala biti otklonjena diskriminacija osoba koje su bile u vanbračnim zajednicama.

Zakon bi, prema najavama, trebao biti dopunjen na način da se vanbračnim partnerima omogući ostvarivanje prava na porodičnu penziju uz preciziranje ko se smatra vanbračnim partnerom, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Ombudsmeni ističu da je Institucija ombudsmena kontinuirano ukazivala na postojanje problema nejednakog tretmana bračnih i vanbračnih partnera po pitanju ostvarivanja prava na penziju u skladu s odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srpske, usprkos činjenici da prema odredbama porodičnih zakona i zakona o nasljeđivanju Federacije BiH i Republike Srpske, bračni i vanbračni partneri imaju jednaka prava.

Naime, Institucija ombudsmena je 29.06.2015. godini uputila inicijativu Parlamentu Federacije BiH, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje za dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH da se omogući vanbračnim partnerima ostvarivanje prava na porodičnu penziju, odnosno otkloni postojeća diskriminacija.

Institucija ombudsmena je, također, 26.12.2016. godine uputila inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske i Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS da usklade Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju s Porodičnim zakonom RS na način da se omogući vanbračnim partnerima ostvarivanje prava na porodičnu penziju.

- Na problem nejednakog tretmana bračnih i vanbračnih partnera, Ombudsmeni su ukazivali i u svojim godišnjim izvještajima, međutim, unatoč svim poduzetim aktivnostima, nije bilo pomaka po navedenom pitanju - navodi se.

Ombudsmeni podsjećaju da su 2019. godine, postupajući po konkretnoj žalbi, uputili preporuku Vladi Federacije BiH da pristupi dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojom će se vanbračnim partnerima osigurati jednaka prava po osnovu penzijsko-invalidske zaštite kao što je to učinjeno za bračne partnere te da o poduzetim mjerama i načinu postupanja po ovoj preporuci obavijeste Instituciju ombudsmena u roku od 60 dana od dana prijema preporuke.

Ombudsmeni izražavaju zadovoljstvo činjenicom da je Vlada Federacije BiH uvažila preporuku ove Institucije, te da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo izmjene i dopune navedenog zakona, navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta