Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 12:52 |

Ljekarska komora FBiH povodom Međunarodnog dana sestrinstva-I vi ste naši heroji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Ljekarska/Liječnička komora Federacije BiH čestitala je Međunarodni dan sestrinstva svim medicinskim sestrama i tehničarima diljem svijeta, navodeći da je i pandemija Covid - 19 pokazala koliko su medicinari bitni.

U saopćenju Ljekarske/Liječničke komora FBiH navodi se da se milioni medicinskih sestara- tehničara svakodnevno brine o inficiranim i teško oboljelim pacijentima. Njeguju ih, hrane, daju propisanu terapiju i pokazuju nadljudsku snagu i želju da pomognu.

Podsjećaju da posljednjih 40 godina, medicinska sestra postaje član interdisciplinarnog tima unutar svojih kompetencija. Brojni su razlozi doveli do toga, u prvom redu obrazovanje medicinskih sestara, a i mijenja se zdravstvena slika stanovništva. Vodeći javnozdravstveni problemi postaju hronične bolesti koje zahtijevaju drugačiji pristup u zdravstvenoj brizi pojedinaca, kao i rad na savremenim dijagnostičkim aparatima.

Medicinske sestre komuniciraju s pacijentima vrlo intenzivno i svakodnevno i to na izvanredan način, imajući u vidu da su pacijenti različiti po obrazovanju, kulturološkom, vjerskom, društvenom statusu, prijašnjim iskustvima itd.  Ta činjenica upućuje na potrebu da se komunikacija mora voditi na izuzetno brižan i profesionalan način – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da vremenom medicinsko osoblje bolje upoznaje svog pacijenta. Taj odnos može dovesti do novog povjerenja, prihvaćanje savjeta, prihvatanju terapije koju je propisao ljekar, kao i sudjelovanja u provedbi liječenja.

Napominje se da je razvoj dobrog odnosa i povjerenje između medicinske sestre i pacijenta, jedan od ključnih elemenata uspješnog liječenja i spona između samog ljekara i pacijenta, jer upravo medicinske sestre predstavljaju ključ u implementaciji modela hronične njege, dijagnostike i terapije u zdravstvenom timu koji pruža brigu i fokusiran je na pacijenta.

- To oboma predstavlja priliku za rast i razvoj, a nama ljekarima satisfakciju što imamo izvanredne sardnike u svakodnevnom radu, vrlo često i velike prijatelje u medicinskim sestrama – tehničarima - ističu iz Ljekarske/Liječničke komore FBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'