Bosna i Hercegovina     | 12.05.2021. 14:43 |

KCUS - Medicinska sestra je osoba koju karakteriše humanost, altruizam i empatija (VIDEO)

FENA

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Međunarodni dan sestrinstva obilježen je danas na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) .

U razgovoru s novinarima, glavna sestra Klinike za infektivne bolesti Aida Smajlović ističe da borba sa pandemijom koronavirusa na ovoj klinici, prvenstveno medicinskih sestara i tehničara, traje još od februara prošle godine. Tada medicinske sestre i tehničari pokreću razvojnu strategiju u vidu organizacije poslova krozne razne algoritme i smjernice.

Medicinske sestre i tehničari, naglasila je Smajlović, prošli su kroz edukaciju po svim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, a od prvog trenutka zaptitne opreme su imali u dovoljnoj količini.

Odgovorna sestra Klinike za ginekologiju i porodiljstvo Aida Kapo rekla je da je medicinska sestra osoba koju karakteriše humanost, altruizam i empatija.

- Sestre učestvuju u osiguranju uslova i kompletne brige od rođenja pa do smrti pacijenta - dodala je Kapo.

Po njenim riječima, dobra educiranost i organizacija na Kliničkom centru su doprinijeli da se u vrijeme pandemije koronavirusa rad odvija bez većih poteškoća. Također je zahvalila menadžentu KCUS-a koji je osigurao dovoljnu količinu zaštitne opreme, potrošnog materijala, lijekova i svega što je neophodno za uspješan rad na Kliničkom centru. 

Glavni tehničar i anestetičar Klinike za anesteziju i reanimaciju Nedim Hadžić čestitao je Međunarodni dan sestrinstva svim sestrama i medicinskim tehničarima KCUS-a koji su zajedničkim radom uspješno odgovorili svojim zadacima. 

Link sestra za unaprijeđenje hirurške discipline Azra Muzurović navela je da je angažman medicinskih sestara važan u svim segmentima kliničkog centra budući da su vrednovane i priznate kao članovi zdravstvenog tima, te učestvuju i donose važne odluke u procesu zdravstvene njege.

Glavna sestra Klinike za infektivne bolesti Aida Smajlović kazala je da je sestrinska profesija u vrijeme pandemije u "prvim borbenim redovima" i da su medicinske sestre te klinike pokazale požrtvovanost, humanost i empatiju u pružanju zdravstvene njege pacijentima.

Glavna sestra Pedijatrijske klinike "Jezero" Senka Fatić poručila je da pedijatrijska medicinska sestra osim "malog" pacijenta ima i njegove roditelje, što podrazumijeva i njihovu edukaciju jer se liječenje nastavlja dalje u krugu porodice.

Čestitala je Međunarodni dan sestrinstva kolegama koji nastavaljaju rad i borbu, ali i svim ostalim medicinskim sestrama i tehničarima širom svijeta.

Pogledajte https://fena.ba/video/5881

preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hrrajeKTlYBau_h-PyO6pi5wowvgEGpc?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana