Regija     | 12.05.2021. 20:09 |

Udruga novinskih agencija kritizira Janšu zbog pritiska na STA

FENA Agencije

ZAGREB, 12. svibnja (FENA) - Čelnici Europske udruge novinskih agencija (EANA) uputili su pismo slovenskom premijeru Janezu Janši, kritizirajući ga zbog obustave financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) i "pritiska" na vodstvo agencije.

"Jasni dokazi o kvaliteti medijske slobode i medijskoj politici u zemlji mogu se dobiti promatrajući odnos države i novinske agencije te ako vlasti potvrđuju njezinu neovisnost", navode u pismu predsjednik EANA-e i čelnik njemačke agencije dpa Peter Kropsch te glavni tajnik EANA-e Alexandru Ion Giboi.

Kažu da vlasti uvijek ugrožavaju neovisnost nacionalnih novinskih agencija pritiskom na upravu ili nadzorni odbor agencije i/ili ukidanjem financiranja.

"Izuzetno smo zabrinuti što se zasad obje strategije primjenjuju u Sloveniji. Gledajući brutalnost primijenjenih radnji, smatramo da je situacija u STA bez presedana", stoji u pismu. "Granice civilizirane javne rasprave prijeđene su", stoji u pismu.

Krovna udruga europskih novinskih agencija ističe da agencija "pripada infrastrukturi zemlje" te da "snažno pridonosi demokratskim sustavima".

"STA je važan dio slovenske infrastrukture neovisnih medija", zaključila je EANA u pismu slovenskom premijeru, uz apel da ne utječe na neovisnost agencije.

Vodstvo slovenske tiskovne agencije već je nekoliko mjeseci u prijeporu s vladom Janezom Janše oko dodjele sredstava koja joj iz proračuna pripadaju za obavljanje javne službe.

Vlada je do sada odbijala potpisati novi ugovor o financiranju za 2021. Ta sredstva u proteklih 30 godina niti za jednu vladu nisu bila upitna.

Premda vlada to tumači navodnim odbijanjem vodstva agencije za predajom nekih financijskih podataka o poslovanju, novinarske udruge u Sloveniji smatraju da se radi o političkom pritisku, kako bi se promijenilo vodstvo agencije i način izvještavanja s kojim vlada Janeza Janše nije zadovoljna, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'