Bosna i Hercegovina     | 13.05.2021. 08:18 |

Mostarski muftija: Pred izazovima ne možemo zatvarati oči i ne poduzimati ništa

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. svibnja (FENA) - Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) klanjan je u 48 džamije i mesdžida.

Centralna manifestacija upriličena je u Karađoz-begovoj džamiji, a bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Muftija je, govoreći o balgornodnosti mubarek dana, istaknuo kako su jednomjesečni post i ibadeti, koje su vjernici prakticirali u svojim domovima i džamijama, oslobodili ih teških ovozemaljskih tereta i briga, tjeskoba i nemira.

„Ramazan nas je oslobodio straha i neizvjesnosti, dao duševni smiraj i spokoj. Teret kušnje življenja sa zaraznom infekcijom korona virusa s kojom se nosimo već više od godinu dana svoju kulminaciju imao je s proljeća i do samoga ramazana, te smo s mubarek ramazanom doista zadobili Milost Božiju pa nam je bilo lakše“, kazao je muftija.

Podsjetio je na islamske maksime da vršenje vjerskih obreda ima za cilj izgradnje moralne ličnosti, postizanje spokojstva i ispravne životne orijentacije.

„Kako ova zdravstvena kriza traje i ostavlja posljedice na brojnim poljima života, tako u našem životnom okruženju nastaju zlokobne i pesimistične teorije, populistički komentari i osvrti koji šire kulturu straha, mržnje, apatije, te nezadovoljstva svim i svačim. To utječe da se organski sklad i sloga u našem narodu nagrizu i dovedu u pitanje“, upozorio je muftija.

U tom smisli protumačio je nekoliko kur'anskih ajeta koji vjernike pozivaju na zaštitu od zavisti, ljubomore, pakosti, na činjenja dobra i njegovanje dobročinstva u svakodnevnom životu i ophođenju.

„Svi vjerujući ljudi, bez obzira kako Boga štuju i mole mu se, morali bi biti zabrinuti kada vidimo današnju djecu i mlade u rušilačkom nasilničkom naboju kojeg ispoljavaju i u školi prema svojim vršnjacima i kolegama, i u javnom prostoru prema privatnoj i zajedničkoj imovini svih građana. Svi oblici sportskog nadmetanja korisni su za izgradnju zdravog duha i tjelesnog zdravlja. Sport bi po svojoj prirodi trebao biti integrativni faktor u društvu koji povezuje i spaja. Nažalost, svjedočimo nečemu što je sušta suprotnost tome gdje se on zloupotrebljava u najopasnijem obliku sijanja mržnje i netrpeljivosti među narodima, vjerama, grupama. Ne možemo pred tim zatvarati oči i ne poduzimati što treba da se stanje mijenja i ide nabolje“, upozorio je muftija.

Prema njegovom mišljenju budućnost Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda i pripadnika vjerskih zajednica nalazi se u izgradnji kulture dijaloga i zajedništva.

„Puno je stvari koje su nam zajedničke i oko kojih se možemo okupiti; nikome ne može ići u prilog isključivost i getoizacija, nikome ne ide u prilog iseljavanje i odlazak ljudi iz zemlje, nikome ne mogu ići u prilog opustjeli krajevi, neobrađena i u korov zarasla polja i nezasijane oranice. Stanje nereda nije prirodno stanje za život na Zemlji“, kazao je muftija, istaknuvši kako Bog neće pitati za nadmudrivanje, nadvikivanje, nadglasavanje i preglasavanje o temama koje životu i ljudima ništa ne pridonose.

Na kraju hutbe pozvao je vjernike da učine sve što je u njihovoj moći da već od mubarek dana Bajrama što više dosljedno prakticiraju vjeru, da učine sve što mogu da među ljudima ponovo zavlada sloga i da čine što više dobrih i Bogu ugodnih djela.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana