Ekonomija     | 13.05.2021. 10:08 |

Američka vlada ukida zabranu Xiaomiju

FENA Internet

WASHINGTON, 13. maja (FENA) - Vlada SAD-a pristala je ukinuti zabranu Xiaomiju, do koje je došlo kada su Trumpova administracija i Pentagon u siječnju stavili tvrtku na crnu listu kao "kinesku vojnu tvrtku".

Xiaomi je zbog toga odlučio potražiti pravdu pred američkim sudom, pa je predao tužbu u kojoj je izjavio da njegova dva suosnivača drže 75 posto glasačkih prava u upravnom odboru i da ne postoji nikakva poveznica vlasništva tvrtke s kineskom vojskom. Također je dodao da su troje njegovih najutjecajnijih dioničara američke investicijske grupe.

Prema pisanju Bloomberga, stranke su se dogovorile o "putu naprijed koji bi riješio ovu parnicu bez potrebe za osporavanjem". Ostali detalji nagodbe nisu poznati, ali obje će stranke podnijeti još jedan zajednički izvještaj prije 20. svibnja.

U ožujku je američki sud privremeno zaustavio ban kako bi spriječio da tvrtka trpi nepopravljivu štetu. Zasad Pentagon, Xiaomi i kineske vlasti još nisu komentirali razvoj događaja, no Xiaomi je očito prva kineska tvrtka koja je postigla pobjedu protiv američke administracije.

Hoće li SAD ukinuti ban i Huaweiju zasad je prerano govoriti jer je Biden već izjavio da zabrana ostaje i dalje na snazi, prenosi SEEbiz.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo