Svijet     | 14.05.2021. 21:24 |

Armenija traži podršku ruskog bloka nakon spora s Azerbejdžanom

FENA Internet

JEREVAN, 14. maja (FENA) - Armenija je zatražila podršku ruskog sigurnosnog bloka nakon što je optužila azerbejdžanske trupe za prelazak južne granice i pokušaj da polažu pravo na teritoriju.

Rusija i zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Francusku, izrazile su zabrinutost jer su se napetosti intenzivirale nakon prošlogodišnjeg rata između neprijatelja oko sporne regije Nagorno-Karabah.

Ured premijera Nikola Pašinjana saopćio je u petak da je podnio formalni zahtjev Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) za održavanje konsultacija o pružanju podrške članici Armeniji.

Prema sporazumu, članice bloka, koji također uključuje Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, agresiju na jednu članicu smatraju agresijom na sve njih, javlja AFP.

Armenija je u četvrtak optužila azerbejdžansku vojsku da je prešla južnu granicu u "infiltraciji" da bi "izvršila opsadu" jezera koje dijele dvije zemlje. Azerbejdžan je odbacio tvrdnje.

Prošle godine Armenija i Azerbejdžan vodili su rat zbog otcijepljene regije Nagorno-Karabaha.

Šestosedmični sukob odnio je oko 6.000 života i završio se nakon što je Armenija ustupila dijelove teritorija koje je decenijama kontrolisala.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!