Bosna i Hercegovina     | 16.05.2021. 19:55 |

Obilježena 29. godišnjica zločina u bratunačkim naseljima

FENA Saopćenje

BRATUNAC, 16. maja (FENA) - U bratunačkim naseljima Pirići, Joševa, Jagodnja, Žanjevo-Abdulići i Tegare danas je, u okviru višednevne manifestacije "Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu", obilježena 29. godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom u tim mjestima.

Obilježavanju godišnjice u tim naseljima prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji je još jednom naglasio da je izuzetno važno da preživjeli podsjećaju na zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima na tom području i da podsjećaju na otpor Bošnjaka u tim naseljima.

- Mi danas imamo svoju državu, svoju zastavu, imamo slobodu i to je naša pobjeda. Mi smo pobjedili uprkos osjećaju pojedinaca da nismo ostvarili sve naše ciljeve. Ako pogledate šta su bili strateški ciljevi pobunjenih bosanskih Srba i Republike Srbije vidjećete da smo pobjedili. Naše okupljanje danas ovdje svjedoči tu našu pobjedu. Na nama je koliko ćemo tu pobjedu uživati, koliko ćemo je unaprjeđivati, koliko ćemo se truditi da ova mjesta koja su odbranjena 1992. godine sve više liče na ostala mjesta u Bosni i Hercegovini - rekao je Salkić.

Dodao je da se današnji ciljevi bosanskih Srba u tom entitetu nisu promijenili u odnosu na one koji su bili 1992., niti su se ciljevi Republike Srbije promijenili u odnosu na 1992. i toga trebamo biti svjesni.

- Svi moramo biti spremni u svakom trenutku da branimo slobodu i našu domovinu. Ono što danas imamo pokušaj je ostvarivanja ratnih ciljeva mirnodopskim metodama, različitim oblicima diskriminacije, pritiska i pokušaja ekonomskog progona našeg naroda sa ovog područja. Mi toga moramo biti svjesni i moramo imati adekvatan odgovor - kazao je Salkić.  

Poručio je da je nenormalno da čitav jedan prostor zovete samo po jednom narodu, a da su po ustavima entiteta i države Bosne i Hercegovine ravnopravna tri naroda.

- O tome se mora svaki dan govoriti. Moramo svaki dan govoriti da je kompletno vojno i političko rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba osuđeno za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške zločine. Mi moramo imati svoje ciljeve, moramo znati šta želimo - naglasio je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Obilježavanje 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Bratuncu bit će nastavljeno 29. maja kada će preživjeli Bošnjaci Bratunca posjetiti spomen-obilježje u Sandićima i odati počast šehidima tog i susjednih mjesta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana