Bosna i Hercegovina     | 17.05.2021. 13:29 |

Brnabić: Srbija izdvaja oko 500 miliona eura za projekte u Republici Srpskoj

FENA Darinka Mitrović

ISTOČNO SARAJEVO, 17. maja (FENA) – Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da Srbija izdvaja oko 500 miliona eura za projekte u Republici Srpskoj.

- U ovom trenutku kroz projekte koje danas pokrećemo, a to su hidroelektrane Gornje Drine, odnosno konkretno hidroelektrana  "Buk Bijela", zatim kroz izgradnju autoputa Beograd -Sarajevo, odnosno dionice Rača-Bijeljina, te aerodroma Trebinje, Republika Srbija ulaže oko 500 miliona eura, konkretno 484 miliona – izjavila je Brnabić nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije na kojoj je razgovarano o projektima i saradnji.

Brnabić je rekla da se nastavlja intenzivna saradnja dvaju vlada podsjetivši i na posebnu podršku Srbije za četiri opštine: Nevesinje, Kostajnica, Dubica i Drvar.

- Radilo se na projektima koje smo definisali na ranijim sjednicima, kako bi danas mogli obilježiti početak nekih projekata, a neki od njih se ne odnose samo na Republiku Srpsku, već i na općine u  Federaciji BiH – dodala je Brnabić.

Kroz razne donacije i projekte, kako je dodala, donirali su lokalnim zajednicama više od 82 miliona eura, a najavila je i nova ulaganja. Sve skupa, kako je istakla, više od milijardu eura investiraju u Republiku Srpsku.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je također naglasio kontinuiranu i dobru saradnju resornih ministarstava dvije vlade, te zahvalio Srbiji za pomoć.

Prethodnih deset zajedničkih sjednica dvije vlade, kako je naglasio, dovelo je do projekata koje će realizovati u narednom periodu, a to su značajni infrastrukturni projekti, vrijedni više od 1,6 milijardi KM.

-  Danas ćemo da položimo kamen temeljac za za Hidroenergetski sistem Gornja Drina. Tu su tri hidroelektrane Buk Bijela, Foča i Paunci i to je investicija više od milijardu i sto miliona KM. Također, razgovarali smo da vrlo brzo krenemo u realizaciju izgradnje autoputa od Sremske Rače do Bijeljine i to će Srbija pomoći sa sto miliona eura. Aerodorom Trebinje je investicija više od sto miliona eura i radi se o vrlo značajnom infrastrukturnom projketu – dodao je  Višković, te izrazio zahvalnost Republici Srbiji svu dosadašnju pomoć, posebno tokom pandemije.

Nakon zajedničke sjednice potpisan je Sporazum o saradnji o pitanjima važnim za razvoj veterinarske profesije između veterinarskih komora Republike Srpske i Republike Srbije.

Planirano je da danas u Foči Brnabić i Višković polože kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane "Buk Bijela".

U međuvremenu je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković saopćila da Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, naglasila je, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda BiH rizikuju ne samo ekonomske štete nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo