Ekonomija     | 17.05.2021. 14:04 |

Projekat LEP II - Za lokalna partnerstva za zapošljavanje 3,2 miliona eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Projekat LEP II, koji finansira Evropska unija, objavio je danas javni poziv za podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje radi poboljšanja socioekonomske situacije i uslova života u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom projekta omogućiti će se povećanje udjela lokalnih zajednica sa djelotvornim partnerskim mehanizmima koji doprinose formalnom zapošljavanju i osigurati kreiranje i sprovedba programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada.

Ukupan indikativni iznos podrške koji je na raspolaganju u okviru ovog poziva je 3,2 miliona eura i raspodijeliti će se na minimalno 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje. Iznosi grant sredstava se kreću od 120.000 eura minimalno do 160.000 eura maksimalno, s napomenom da podnosioci projekata moraju osigurati sufinansiranje iz vlastitih sredstava u iznosu od najmanje deset posto ukupne vrijednosti projekta.

Lokalne zajednice u BiH se susreću sa specifičnim izazovima u zapošljavanju. Pristup koji je do sada promovirao LEP projekat a koji se odnosi na osnaživanje saradnje općina, službi za zapošljavanje, poslodavaca, obrazovnih institucija i nevladinih organizacija putem lokalnih partnerstava za zapošljavanje pokazao se kao uspješan u rješavanju problema nezaposlenosti u BiH.

U okviru prethodne faze ovog projekta (period 2016-2019), koju je finansirala Evropska unija sa četiri miliona eura, lokalna partnerstava za zapošljavanje su unaprijedili kvalifikacije 1.584 nezaposlene osobe, formalno zaposlili 517 osoba, razvili 38 servisa za aktivne tražioce posla i kreirali 19 inovativnih modula za obrazovanje odraslih.

Ovaj poziv usmjeren je svim akterima na tržištu rada koji namjeravaju formirati partnerstva na lokalnom nivou, ali i već postojećim partnerstvima za zapošljavanje u BiH. Krajnji korisnici svih projekata su nezaposlene osobe koje su registrovane u evidencijama službi za zapošljavanje.

Rok za dostavu konceptualnih prijedloga je 30. juni ove godine do 17.00 sati.

LEP II projekat finansira Evropska unija u iznosu od četiri miliona eura i ima za cilj pružanje podrške uspostavljanju lokalnih partnerstava u Bosni i Hercegovini. Projekt implementira Međunarodna organizacija rada. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta