Bosna i Hercegovina     | 17.05.2021. 13:55 |

ZDK dobio novih 5.700 doza, Zeničani će biti vakcinisani u Gradskoj areni

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. maja (FENA) – Zeničko-dobojski kanton, koji je do sada izvršio imunizaciju oko 9.000 osoba, dobio je novih 5.700 doza vakcina protiv koronavirusa, potvrdio je Feni kantonalni epidemiolog Alis Kozica.

Vakcine, proizvođača Pfizer, već su raspoređene po lokalnim domovima zdravlja, koji će ih utrošiti prema svojim planovima imunizacije. Dom zdravlja Zenica, sutra će, sa početkom u 09.00 sati, vakcinaciju vršiti u Gradskoj areni "Husejin Smajlović".

Prema planu, u srijedu će biti vakcinisani i novinari te medijski radnici, koji su u tom kantonu, zajedno s policijom i još nekim osobama koje obavljaju važne javne poslove, uvršteni u četvrtu prioritetnu grupu. 

- Radi se o prvih 5.700 doza ovog proizvođača, dok su iste količine namijenjene za revakcinaciju, a bit će nam dostavljene za 21. Dom zdravlja Zenica, koji je dobio i najviše vakcina, ukupno oko 2.000, odlučio je vakcinisati u prostoru Gradske arene „Husejin Smajlović“. Tako im je tako lakše, da vakcinišu na jednom mjestu. Koliko sam vidio iz njihovog plana, oni će vakcinisati na sedam vakcinalnih punktova u Areni - najavljuje Kozica.

Mada se, kaže, radi o do sada pojedinačno najvećoj količini vakcina koja je stigla na područje ZDK-a, ističe kako se, ipak, ne može govoriti o masovnom procesu imunizacije.

- Očekivao sam da, barem, ovog puta dobijemo 15.000 vakcina pa bi to bila nešto masovnija vakcinacija. Imamo najavu da će početkom naredne sedmice doći nove količine vakcine, ovog puta Astra Zeneca, ali ne znamo još koje su količine u pitanju - kaže Kozica.

Nada se kako će uskoro dobiti dovoljne količine vakcina za masovniju imunizaciju stanovništva, jer, kako kaže, za uspjeh imunizacije u ZDK-u će biti potrebno vakcinisati između 100.000 i 150.000 stanovnika.

U suprotnom, na jesen i zimu bi nas, ističe Kozica, mogao zahvatiti novi val zaraze. To bi, upozorava, dodatno iscrpilo zdravstveni sektor, a kako je očekivani period trajanja zaštite od zaraze oko šest mjeseci, zahtjevao bi i ponovno vakcinisanje svih osoba koje su već primile vakcinu.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo