Bosna i Hercegovina     | 17.05.2021. 15:20 |

Cikotić i Ahić: Jačati i unapređivati saradnju Ministarstva sigurnosti i FKN-a

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 17. maja (FENA) – Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić posjetio je danas Fakultet za krimininalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije (FKN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA), gdje se sastao s dekanom tog fakulteta prof. dr. Jasminom Ahićem i drugim akademskim djelatnicima.

Razgovarano je o unapređenju saradnje tog fakulteta i Ministarstva sigurnosti BiH u skladu sa Sporazumom o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji, ali i o aktuelnim sigurnosnim izazovima s kojima se suočava BiH, s fokusom na migrantsku situaciju i pandemijsku krizu.  

Uz zadovoljstvo iskazano povodom posjete ministra Cikotića, dekan FKN-a Ahić je istaknuo značaj jačanja institucionalne saradnje, kako u pogledu efikasnog odgovora na aktuelne sigurnosne izazove, tako i u kontekstu svega onoga što BiH čeka na putu ka Evropskoj uniji (EU), odnosno evroatlantskim integracijama.

Podsjetio je na poglavlje, koje je EU u svom izvještaju pozicionirala, a u kojem navodi da je Ministarstvo sigurnosti BiH, zajedno s ostalim dijelovima sistema BiH, napravilo pomak u određenim segmentima djelovanja.

Ahić je potcrtao riješenost FKN-a da doprinese u realizaciji svih projekata i strategija za koje Ministarstvo sigurnosti BiH bude zainteresirano, uključujući pitanja iz domena migracijske krize, cyber sigurnosti, organiziranog kriminala, te jačanje saradnje s Europolom, Frontexom i Eurojustom.  

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je kako ovo ministarstvo nastoji na cjelovit način tretirati kompleksna sigurnosna pitanja, pritom ističući važnost korelacije između države, ekonomije i univerziteta.

Ocijenio je kako postoji prostor za proširenje i unapređenje saradnje između Ministarstva na čijem je čelu i FKN-a, naglašavajući značaj praktične primjene, odnosno aplikabilnosti znanja koja se stiču na visokoškolskim ustanovama.

Dodao je kako takav pristup podrazumjeva da akademski/edukacijski proces bude orijentiran na stvarne zahtjeve prakse i u službi iznalaženja odgovarajućih rješenja te razmjene iskustava.

Profesorica na FKN-u dr. Lada Sadiković je, uz dobrodošlicu ministru Cikotiću, ukazala na prisustvo krize bez presedana kakva je aktuelna pandemija, ali i brojne druge probleme s kojima se BiH suočava u postdejtonskom periodu.

Apostrofirala je, također, važnost institucionalne izgradnje, koordinacije i saradnje, na što je stavljen akcenat i u okviru spomenutog Izvjaštaja EU, izdvajajući kao prioritetne – vladavinu prava, izvršenje svih presuda Evropskog suda za ljudska prava i zaštitu ljudskih prava svih građana pod jurisdikcijom države BiH.

Sagovornici su podsjetili kako je saradnja FKN-a i Ministarstva sigurnosti institucionalizirana prije tri godine, te se usaglasili da ju je neophodno i  dalje jačati i unapređivati.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa migracijskom situacijom, ministar Cikotić je kazao da se trenutno u svim prihvatnim centrima u BiH nalazi oko 4.000 migranata, što je na nivou broja koji je bio aktuelan krajem 2017. godine, kada se krenule masovnije migracije preko teritorija naše zemlje.

- Od kraja 2017. do februara 2021. godine taj broj se kretao uvijek iznad šest hiljada, te dosezao do 12, pa i 14 hiljada migranata – precizirao je Cikotić, navodeći da je duže od tri mjeseca aktuelan broj nešto više od četiri hiljade migranata.

Ocijenio je kako je to rezultat jednog kompleksnog seta mjera koje su poduzete, uključujući zatvaranje granice, procesuiranje krijumčarenja migranata, kvalitetniju kontrolu kretanja i boravka migranata, kao i bolju saradnju institucija sistema, ali i napore na međunarodnom planu kao što je potpisivanje sporazuma o readmisiji.  

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom