Kultura     | 18.05.2021. 09:56 |

Obnovljen spomenik pjesnikinji Anki Topić

FENA Saopćenje

VITEZ, 18. svibnja (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u ponedjeljak je svečano otkrio obnovljeni spomenik pjesnikinji Anki Topić, prvoj ženi koja je objavila zbirku poezije u BiH pod nazivom "Izgubljena zvijezda" davne 1908. godine, priopćio je u utorak Ured predsjednika FBiH.

U prigodnom govoru, predsjednik Federacije BiH istaknuo je kako je HKD "Napredak" Vitez prepoznao važnost očuvanja djela pjesnikinje Anke Topić te da to pokazuje opravdanje i dimenziju djelovanja tog društva. 

- Nisam mogao ostati ravnodušan na zamolbu HKD 'Napredak' Vitez iz razloga što puno puta u životu ne prepoznajemo veličine i ljudske vrijednosti oko nas, a onda posebno ima dimenziju kad jedno Društvo prepozna dimenziju djelovanja osobe koja je umrla prije 65 godina i još se nije rodila u Vitezu, nego je živjela tu nekih dvadesetak godina… Mislim da će biti poticaj svima drugima koji puno puta ne prepoznaju ljudske veličine zato što imaju neke male slabosti, pa te slabosti ističu iznad svega - naglasio je Čavara.  

Kod Anke Topić, dodao je, vrijedna je njezina pjesnička dimenzija, a sve ostalo ili ne znamo ili zaboravljamo.

- Mislim da se tako trebamo odnositi prema našim suvremenicima i na takav način cijeniti ono što je vrijedno, a sve ono što nije dobro, osuditi i zaboraviti - kazao je predsjednik Federacije BiH.

 Predsjednica HKD Napredak, podružnica Vitez Gordana Mišković istaknula je kako je prošle godine mala skupina članova HKD "Napredak" uočila da je nadgrobna ploča spomenika Anki Topić oronula i odmah je pokrenula inicijativu za obnovu spomenika.

 - Poseban odbor za obnovu izradio je konkretno rješenje, koje je trebalo biti primjereno i financijski prihvatljivo. Za to rješenje nismo imali osigurana sredstva pa smo se obratili predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari koji je bez razmišljanja prihvatio pokroviteljstvo, na čemu smo mu posebno zahvalni - kazala je Mišković.

 Nakon svečanosti otkrivanja spomenika, održan je hommage pjesnikinji Anki Topić u dvorani HKD Napredak podružnica Vitez te je upriličeno predstavljanje knjige "Od početka do početka" autorice Mirjane Jezildžić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom