Ekonomija     | 18.05.2021. 11:15 |

Predstavljena aplikacija 'CulTours' za promociju kulturne baštine

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 18. svibnja (FENA) - Agencija lokalne demokratije Mostar upriličila je u utorak online webinar "Mostar Tourism in the spotlight" na kojem je premijerno predstavljena aplikacija "CulTours" za promociju i širenje lokalne kulturne baštine.

 - Aplikacijom smo mapirali određene interesantne točke na ruti nastaloj u okviru Monumental 9 projekta, a kojim su kreirane tri prekogranične turističke rute, s temama spomenika Drugog svjetskoga rata u zemljama zapadnog Balkana, odnosno lokacije oko kojih su se razvijale turističke rute - izjavila je u razgovoru za Fenu direktorica Agencije lokalne demokratije Mostar Dženana Dedić, koja je kao panelista sudjelovala na spomenutom webinaru.

Kako je pojasnila, to je unikatan produkt regionalnog turizma, koji predstavlja bogato kulturno nasljeđe spomenikā Drugog svjetskog rata kao što su Spomenik na Kozari, u Prijedoru, Partizansko spomen-groblje u Mostaru, Spomen-kompleks "Kadinjača" u Užicu, Memorijalni park "Bubanj" u Nišu (Srbija), Spomenik Brezovica (Kosovo) "Makedonium" u Kruševu (Sjeverna Makedonija).

Hercegovačka ruta počinje od Titovog bunkera u Konjicu, preko spomenika Bitke na Neretvi u Jablanici do Partizanskog spomen-groblja u Mostaru i Memorijalnog lokaliteta Trebjesa u Nikšiću u Crnoj Gori.

Kako je navela, putem tog projekta educirana je grupa mladih iz osam gradova, balkanskih zemalja, koji su sami kreirali te turističke rute, narative o spomenicima i turističkim atrakcijama oko tih spomenika, tako da je kreirana platforma na kojoj su predstavljene te tri turističke rute.

- Tako se krenulo s implementacijom drugog projekta CulTurs u sklopu kojeg se radila promocija i umrežavanje više regionalnih lokalnih webinara i online događaja - naglasila je Dedić.

Dodala je kako su na to posebno bili potaknuti pandemijom covida-19 i ograničenošću turističke ponude zbog nemogućnosti prelaska turista preko državnih granica.

U sklopu ovoga projekta, kreirana je i istoimena telefonska aplikacija putem koje turist može sam posjetiti sve tri rute i odabrati njezine dijelove.

- Na toj telefonskoj aplikaciji postoje mapa i fotografije, video lokacija i narativi, odnosno iskustva mladih ljudi koji su tu mapu kreirali i njihove preporuke - objasnila je Dedić navodeći kako će ta aplikacija biti besplatna i uskoro će se moći skinuti preko play store aplikacije.

Ocijenila je kako je webinar idealna prilika da se lokalni turistički akteri umreže i generiraju nove ideje.

Današnji panelisti bili su još Irma Dedić, voditeljica Studija za turizam Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Darel Kapetanović, povjesničar i certificirani turistički vodič, Ibrahim Dizdar, savjetnik u Muzeju Hercegovina, te Nataša Musa, predsjednica Fondacije Sarajevo Navigator i pokretačica Inicijative "Odmori u BiH".

Svi oni vjeruje da će predstojeća turistička sezona živnuti ovoga ljeta zahvaljujući domaćim i turistima iz regije.  

Projekt 'WB CulTours – Kulturne ture po zapadnom Balkanu' predvodi Balkan Network for Local Democracy u saradnji s Agencijom za lokalnu demokratiju Mostar, Agencijom za lokalnu demokratiju Nikšić, Centrom lokalne demokratije Knjaževac i Agencijom za lokalnu demokratiju Kosovo.

Cilj je projekta unaprijediti regionalnu suradnju i regionalnu koheziju na zapadnom Balkanu kroz kulturološku suradnju i aktivnosti održivog razvoja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo