Bosna i Hercegovina     | 18.05.2021. 15:29 |

Obuća: Dom zdravlja Ustikolina dobro reagovao u vrijeme pandemije

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 18.maja (FENA) – Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća danas je posjetila Dom zdravlja Ustikolina u Općini Foča u FBiH.

Sa direktorom ove zdravstvene ustanove prim.dr. Alijom Begovićem razgovarano je  o potrebama, ali i podršci koju je neophodno obezbjediti, kako bi se što spremnije dočekao eventualno  novi val  koronavirusa.

- Željela sam se na licu mjesta uvjeriti u aktivnosti koje se poduzimaju u borbi sa pandemijom Covid-19, ali sagledati i potrebe ove lokalne zajednice i Doma zdravlja kada je u pitanju eventualni četvrti val koji se najavljuje. Mogu reći je da je ovaj Dom zdravlja na čelu sa direktorom Begovićem jako dobro reagovao, što i ne iznenađuje, s obzirom da je dr. Begović neko ko se zna boriti sa kriznim situacijama, neko ko je bio na čelu goraždanske Ratne bolnice, kada je bilo najteže – istaknula je Obuća.

Ona je najavila podršku Vlade BPK i resornog ministarstva ovoj ustanovi i u narendom periodu

- Kao Vlada i resorno minstarstvo smo se stavili ponovo na raposlaganje Domu zdravlja i mi smo dosad pomogli  finansijski u radu ove ustanove kao i u nabavci neophodne opreme. Rekli su mi da su građani ove lokalne zajednce veoma zadovoljni kvalitetom usluga i da su, kada je u pitanju borba protiv Covid-19, imali i svoju Covid ambulantu i da su građani imali sve usluge. Ohrabruje me i činjenica  da ovdje imamo mlade doktore koji su se odlučili da žive u ovoj lokalnoj zajednici  i mi ćemo kao Vlada i resorno ministarstvo i finansijski i logistički i dalje podržavati Dom zdravlja Ustikolina – kazala je premijerka BPK Goražde.

Direktor Doma zdravlja Ustikolina prim.dr Alija Begović naglasio je da se, uprkos složenoj situaciji te problemima sa kadrom, ova ustanova uspjela dobro organizirati u borbi sa pandemijom koronavirusa

- U ovako teškoj situaciji i potrebe su enormne, i koliko god se dobije pomoći, još uvijek fali, ali mi smo potpuno svjesni da ni kanton ni općina Foča u FBiH nisu u posebno dobroj situaciji kada su fiansije u pitanju jer i njih ova pandemija svakako pogađa.  Mogu reći da posljednjih godina zaista imamo izvanrednu podršku Vlade BPK. Dobili smo odlične aparate  za laboratoriju, podršku za nabavku zaštitne opreme tako da se s te strane osjeti jedan dobar vid saradnje, a isto tako vjerujem da su zadovoljni i stanovnici sa svim onim što Dom zdravlja pruža – kazao je Begović.

Podsjetio je da je ova ustanova dala i svoj doprinos u radu vanbolničkog izolatorija u Goraždu.

- Mislim da smo se odlično uspjeli organizirati, s obzrom na uslove i mali broj kadra. Čak smo iz svojih malih resursa uspjeli da pomognemo u radu izolatorija sa jednim ljekarom i medicinskom sestrom, što je za nas bio veliki napor, ali  uspjeli smo dati doprinos i u tom segmentu. Hvala Bogu da se ovaj treći val smiruje tako da je trenutno situacija u Ustikolini dobra – kazao je direktor Begović.

U ovom dijelu BPK Goražde trenutno su na Covid-19 pozitive dvije osobe, dok se ukupno četiri nalaze u izolaciji. U Domu zdravlja zadovoljni su i interesom građana za vakcinaciju te uz revakcinaciju vakcinom Sinovac,  za četvrtak najavljuju imunizaciju,  prvi put, vakcinom Pfizer kojom će vakcinisati  30 pacijenata.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo