Svijet     | 19.05.2021. 10:40 |

Zhao: Zašto SAD ne obraća pažnju na ljudska prava palestinskog naroda

FENA Internet

PEKING, 19. maja (FENA) - Kina je u utorak pozvala Sjedinjene Države da preuzmu odgovornost za palestinsko-izraelski sukob i podrže Vijeće sigurnosti UN-a čija je uloga da zagovara ublažavanje sukoba, izgradnju i obnovu povjerenja kao i politički dogovor.

Sjedinjene Države u nedjelju su po treći put blokirale pokušaje Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji zajedničku rezoluciju kojom se osuđuje nasilna eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba, a američki mediji izvijestili su u ponedjeljak da je Bidenova administracija pozdravila prodaju oružja Izraelu u vrijednosti od 735 milijuna američkih dolara, prenosi Xinhua. 

Kineski glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na press konferenciji da je na hitnoj sjednici u nedjelju većina članova Vijeća sigurnosti UN-a zatražila hitno prekid vatre i sprečavanje potpune krize, kao i zaštitu civila da bi se izbjegao veći broj žrtava. Svi su pozvali Palestinu i Izrael da što prije prestanu sa napadima i nastave mirovne pregovore na temelju "rješenja dviju država".

- Međunarodna zajednica duboko je razočarana onim što su Sjedinjene Države učinile kada je u pitanju palestinsko-izraelski sukob - rekao je glasnogovornik Zhao dodajući kako ljudi ne mogu a da se ne pitaju da li je ovo američka diplomatija o ljudskim pravima i vrijednostima kojom se hvali američka vlada? Zašto Sjedinjene Države ne obraćaju pažnju na ljudska prava palestinskog naroda kada govore o odbrani ljudskih prava muslimana?

- Suočeni sa sve većim gubicima nevinih života kao posljedica sukoba, Sjedinjene Države trebale bi snositi odgovornost, zauzeti pravedan stav i pridružiti se većini međunarodne zajednice u pružanju podrške Vijeću sigurnosti u obavljanju njegove dužnosti - rekao je Zhao.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti