Stranačke aktivnosti     | 19.05.2021. 11:45 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Govedarica: Dodik dao pristanak za učešće u programu u kome učestvuje samoproglašeno Kosovo

Po našim saznanjima „Brzi odgovor 21“ je vojna vježba koja će se izvesti u svim zemljama Balkana izuzev u Srbiji, jer je Srbija jedina definisala svoju vojnu neutralnost a Srbija ima i stav da ne želi da učestvuje u programima u kojima učestvuju vojne snage privremenih kosovskih institucija – istakao je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS.

„Danas je vježba „Brzi odgovor 21“ počela sa svojim manevrima i u Albaniji na kojoj učestvuju vojne snage samoproglašenog Kosova“ – naglasio je Govedarica, naglasivši da Dodiku učešće vojnih snaga samoproglašenog Kosova u programu očigledno ne smeta.

Govedarica je Dodika nazvao manipulatorom kome je bitno samo zadržati autokratsku vlast koji je prije dvije godine rekao da će izvesti 30.000 ljudi na Manjaču kako bi spriječio takvu vojnu vježbu, tvrdeći kako je Republika Srpska vojno neutralna a onda godinu dana kasnije taj isti čovjek glasa kako bi se ta ista vježba održala.

„Vidljivo je da američke vojne snage defiluju kroz gradove Republike Srpske putujući ka Manjači, a Dodik naciji saopštava da to nije nikakva ozbiljna vojna vježba te da se ona izvodi u on lajn sistemu. Nezapamćeno izrugivanje zdrave svijesti, ako je još uopšte ima poslije svih godina vladavine jednog totalitariste“ – ponovio je član Predsjedništva SDS.

On je kazao da će vrlo brzo biti svima jasno da je Dodikovim djelovanjem u Predsjedništva BiH, Bosna i Hercegovina na korak od članstva u NATO paktu i da je Dodikova priča o vojnoj neutralnosti jedna u nizu njegovih podvala srpskom narodu po uhodanom principu, „ne gledajte šta radim već šta vam govorim“.

Govedarica je Dodikov proistanak na NATO integracije uporedio sa njegovim glasanjem za Vens-Ovenov plan.

„Na današnji dan prije 28 godina, Narodna skupština Republike Srpske odbila je Vens-Ovenov plan, koji su predhodno prihvatili Bošnjaci i Hrvati jer je isključivao Republiku Srpsku a na Bosnu i Hercegovinu ustavno gledao po principu kantonalnog uređenja. Ne treba zaboraviti da je Dodik u to vrijeme kao narodni poslanik bio jedan od rijetkih Srba koji se svrstao na stranu bošnjačko-hrvatske koalicije koja je svim silama nastojala da Republiku Srpsku izbriše sa mape Bosne i Hercegovine. To znači da nas ne treba čuditi zašto Dodik i danas narodu jedno priča a drugo radi“ – zaključio je Govedarica.


Sektor za politiku i medije SDS

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'