Bosna i Hercegovina     | 19.05.2021. 13:15 |

U završnoj fazi uspostava Hemodijaliznog centra u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19.maja (FENA) -  Sagledavanje problema i potreba Kantonalne bolnice Goražde te mogućnosti unaprijeđenja pružanja usluga sekundarne zdravstvene zaštite, bile su teme današnjeg sastanka premijerke BPK Goražde sa menadžmentom Kantonalne bolnice.

Istaknuto je da ta zdravstvena ustanova i u narednom periodu može računati na podršku Vlade BPK i resornog ministarstva a od velikog značaja bit će i sredstva od milion KM koja će Kantonalnoj bolnici Goražde biti doznačena sa federalnog nivoa.

Naglašeno je da se u Kantonalnoj bolnici Goražde privode  kraju radovi na uspostavi  Hemodijaliznog centra, što je kapitalni projekat u zdravstvu na području BPK Goražde.

- Što se tiče medicinskog kadra, oni su već završili obuku sa majem mjesecom, i imamo šest medicinskih sestara koje su se potpuno obučile za hemodijalizu. Takođe, biće dva ljekara u početku, možda prvih šest mjeseci dok se ne završi obuka ljekara, biće vjerovatno podrška iz KCUS-a – kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde, prim.dr. Nermina Kamenica.

Za razliku od Hemodijaliznog centra za koji su već obezbjeđeni kadrovi, kao jedan od gorućih problema ove ustanove  i danas je naglašen nedostatak ljekara specijalista.

 - Direktorica nas je informisala da je stalno otvoren konkurs za specijaliste i da nama nedostaje prije svega, ginekolog, infektolog i hirurg,  koji su nam jako neophodni.  Trenutno imamo jednog anesteziologa i jednog budućeg koji je na specijalizaciji, ali će on biti spreman za rad tek nakon tri godine, tako da smo razgovarali i o potrebi angažovanja tog kadra i tema koja je neminovno povezana sa nedostatkom kadra jeste planiranje specijalizacija. U prošloj godini smo imali dvije specijalizacije, jednu iz radiologije druga iz ginekologije, ove godine planiramo takođe najmanje dvije specijalizacije i kako su mi rekli,  neophodna je nefrologija i neurologija, kao i ostale specijalizacije po preporuci upravnog odbora i menadžmenta Kantonalne bolnice – kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Pored podrške koju kantonalna vlada pruža ovoj ustanovi u kontinuitetu, danas je istaknuto da će od velikog značaja biti sredstva u iznosu od milion KM koje će Kantonalnoj bolnici biti doznačena sa federalnog nivoa  

- Pored dugovanja i tekuće likvidnosti koje će se pokriti, svakako je nužno da se kupi i neophodna oprema koja je potrebna za borbu protiv Covida 19. Ranije smo pominjali centralni razvodni kisik a danas su iz bolnice naglasili da je neophodno da se krene i u nabavku CT aparata koji Kantonalna bolnica nikada nije imala i ovo je prilika da se taj aparat nabavi – istakla je premijerka BPK Goražde.

Prim.dr. Nermina Kamenica naglasila je da je ovo prvi put da Kantonalna bolnica dobije finansijsku podršku u ovom obimu.

Zajednički zaključak sastanka je da će resorno ministartsvo i Vlada nastaviti da pružaju podršku Kantonalnoj bolnici Goražde jer su, po riječima premijerke, svjesni da se samo jačanjem zdravstvenog sistema  može izboriti sa Covidom 19  i odgovoriti svim budućim izazovima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana