Bosna i Hercegovina     | 19.05.2021. 14:35 |

Obilježena 29. godišnjica ubistva Bošnjaka na Mostini u Opštini Čajniče

FENA Elma Geca

ČAJNIČE, 19. maja (FENA) - Na lokalitetu nekadašnjeg zloglasnog lovačkog doma Mostina kod Čajniča danas je obilježena 29. godišnjica stradanja čajničkih Bošnjaka. Na ovaj datum 1992. godine srpske snage ubile su više od 40 civila. Zarobljeni su u svojim kućama, ispred fabrika, izvođeni iz automobila ili autobusa a potom odvedeni u nekadašnji lovački dom gdje su svirepo ubijeni.

Preživjeli članovi porodica su učenjem Jasina i polaganjem cvijeća na ovom lokalitetu odali počast žrtvama stravičnog zločina.

- Znam samo da mi je sin 1992. godine ”skinut” sa autobusa i doveden u lovački dom na Mostini. Kosti nikada nisam pronašla. Godine prolaze i bojim se da ću otići na onaj svijet a da mi sin neće naći vječni smiraj - kazala je Hiba Cicvara.

Njen sin je među 30 žrtava ovog zločina za čijim kostima se još uvijek traga. Danas je naglašeno da će naredne godine biti pune tri decenije od ovog stravičnog zločina, ali da država nije procesuirala počinioce, niti je proradila svijest onij koji znaju, da kažu gdje su odvezena tijela žrtava sa Mostine.

- Nažalost, ni 29 godina nije bilo dovoljno da proradi savjest naših komšija da otkriju gdje su kosti još 30 ubijenih. Ni nakon mnogobrojnih pokušaja ,nagovaranja, obećanja kojekakvih usluga, niko se nije našao da omogući smiraj duša naših najmilijih. Pitamo se kakav čovjek trebaš biti i kakvu savjest imati da možeš gledati u lice majke, sestre, supruge, braću ljudi kojima si oduzeo ne samo život, već i pravo na dostojanstvenu smrt - ističe predsjednica Medžlisa IZ Čajniče Anera Zagrljača.

Obilježavanje godišnjice zločina na Mostini tradicionalno organizuje Medžlis IZ Čajniče i lokalno Udruženje Bošnjaka povratnika, a ovaj datum je uvršten u kalendar značajnih datuma Muftijstva goraždanskog. Nakon obilježavanja godišnjice zločina klanjan je podne namaz u Mir Muhamedovoj džamiji u Čajniču.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'