Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 09:46 |

Obilježen dan oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Udruženje oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa u Bosni i Hercegovini  i ove godine kao i u proteklih 19 godina postojanja Udruženja,  obilježilo je 19. maja kao dan oboljelih od ovih bolesti i time dali podršku za preko 1.600 oboljelih u BIH.

- Želimo da poruke podrške nama budu i poruke podrške drugima da zajedno obojimo svjet u ljepše boje, upalimo svjetlo i damo šansu sebi samima - navodi se u saopćenju Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa u Bosni i Hercegovini.

Pored obilježavanja Svjetskog dana, kampanja ima za cilj da skrene pažnju javnosti i time utiče na promjenu i poboljšanje kvalitete života oboljelih od IBD-a, kao i uticanja pojedinca da promjeni svijet nabolje, i da svi trebamo jedni druge.

- Mi smo svjesni, kroz borbu sa našom bolešću, da se moramo prilagođavati uslovima situacije ali i da trebamo snažnu podršku naših porodica kao i društva u cjelini. Cilj nam je govoriti o svemu onome s čim se oboljeli suočavaju, od ranog otkrivanja i prepoznavanja bolesti,  do kontinuirane brige za svoje zdravlje i liječenje- ističu iz Udruženja.

Planirana je i organizacija Facebook frame-a sa osobama iz javnog života BIH.

Od posebnog značaja ove godine je i pridruživanje  Svjetskoj kampanji EFCCA,  u smislu osvjetljavanja poznatih objekata u BiH.

U saradnji sa Gradskom upravom grada Sarajeva jučer je osvjetljena ljubičastom bojom zgrada  Gradske vijećnice.

U Banja Luci je u saradnji sa Gradom Banja Luka i Kulturnim centrom  Banski dvor, ljubičastom bojom osvijetljeni Banski Dvori.

Ovoj akciji su se pridružili Vijeće ministara Bosne i Hercegovine osvjetljivanjem prozora   zgrade prijateljstva Grčke i Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao i medijska kuća AVAZ osvjetljivanja najvećeg tornja na Balkanu Avaz Twist Tower-a.

Ljubičasta je boja bolesti, ona je odraz čistoga duha. Boja univerzalne ljubavi, poštovanja i dostojanstva, što želimo sebi i svima oko nas, navodi se u saopćenju Udruženja oboljelih od Morbus Crohna i ulceroznog colitisa u Bosni i Hercegovini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'