Stranačke aktivnosti     | 20.05.2021. 10:34 |

Saopćenje za javnost Stranke demokratske akcije (SDA)

FENA Saopćenje

Bihać, 20.05.2021. godine

 

VLAST PONOVO BEZ PODRŠKE U SKUPŠTINI-NASTAVAK KRIZE VLASTI U UNSKO-SANSKOM KANTONU

 

Jučer održana 17. redovna sjednica Skupštine USK pokazala je da jednokratni dogovori utemeljeni na političkoj trgovini pri usvajanju Budžeta i rekonstrukciji Vlade nisu dovoljni za postizanje stabilnosti u funkcioniranju zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona. Parlamentarni haos u kojem se ne zna koliko poslaničkih klubova postoji unutar Skupštine USK i ko pripada kojem klubu, svakodnevne smjene, imenovanja i kadroviranja s ciljem zadovoljavanja ličnih interesa pojedinaca doveli su Unsko-sanski kanton ponovo u krizu vlasti koja se najbolje ogleda u nepostojanju jasne parlamentarne većine u Skupštini koja bi trebala biti osnov stabilnosti Vlade USK.

Nakon što nije uspio dobiti saglasnost koalicionih partnera za otkazivanje jučerašnjeg skupštinskog zasjedanja, premijer Mustafa Ružnić povukao je sa dnevnog reda materijale koji su se odnosili na izbor i imenovanja, izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu i programe rada kantonalnih javnih preduzeća čiji rukovodioci očito imaju prioritet u kadrovskim križaljkama vladajuće strukture, za razliku od onih čiji su materijali ostavljeni na dnevnom redu da ovise o volji opozicionih zastupnika.

Uprkos svemu navedenom, opozicija se ponašala konstruktivno, dajući ozbiljan doprinos skupštinskom zasjedanju i usvajanju Zakona o obrazovanju odraslih i Zakona o oružju i municiji, pri čemu smo kroz diskusije i predložene zaključke stvorili uvjete za kvalitetniju implementaciju navedenih zakonskih rješenja.

Predsjedavajućeg Skupštine USK Razima Halkića pozivamo da ne dozvoli ponovni zastoj u radu Skupštine zbog nepostojanja parlamentarne većine neophodne za prohodnost Vladinih materijala. Podsjećamo javnost da je upravo s ciljem deblokade rada kantonalnog parlamenta Skupština USK na zahtjev gospodina Halkića izmijenila Poslovnik o radu koji sada ne omogućava uskraćivanje podrške, na Kolegiju utvrđenom, dnevnom redu od strane skupštinskih zastupnika. Iako se već jučer nametnulo pitanje smisla ovakvih izmjena u praksi, s obzirom da smo imali situaciju da premijer povlačenjem nekoliko utvrđenih tačaka promijeni karakter skupštinskog zasjedanja, insistiramo na kontinuiranom sazivanju i održavanju sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Politika principijelne neprincipijelnosti i trulih kompromisa zasnovana na korištenju resursa građana s ciljem opstanka na vlasti, razrješenja i imenovanja u ministarske fotelje, upravljačke i rukovodne strukture javnih ustanova i preduzeća isključivo na osnovu političkih, a bez ikakvih stručnih i mjerljivih kriterija neće ništa dobro donijeti građanima Unsko-sanskog kantona, ali ni onima koji su još uvijek dio aktuelne vladajuće strukture.

 

Klub poslanika SDA u Skupštini USK

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo