Ekonomija     | 20.05.2021. 13:42 |

Usvojena dva kreditno garantna programa za MMS preduzeća i obrte (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 20. maja (FENA) - Vlada Federacije BiH usvojila je dva kreditno-garantna programa namijenjena mikro, malim i srednjim preduzećima i obrtu, a vrijednost tih programa je 200 miliona maraka.

Prvi program namijenjen je mikro, malim i srednjim preduzećima, a ukupan iznos garancija koje će na teret Garancijskog fonda odobravati Razvojna banka FBiH iznosi 150 miliona maraka.

Drugi program odnosi se na obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, a u ovom slučaju je ukupan iznos garancija koje će Razvojna banka FBiH odobravati na teret Garancijskog fonda 50 miliona maraka.

 Po riječima federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, navedene odluke usvojene su u cilju olakšanog pristupa financijskim sredstvima privrednom sektoru, u ovom slučaju obrtnicima i drugim samostalnim djelatnicima, kao i mikro, malim i srednjim preduzećima.

- U suštini radi se inoviranoj odluci koja je već na snazi a koja se odnosila na one koji su pogođeni covidom-19. Sada je ta odluka inovirana u smislu da je odobren pristup svim privrednim subjektima bez obzira na uticaj covida-19 jer se pošlo od predpostavke da su u ovako dugom vremenskom periodu svi na određeni način direktno pogođeni covidom, tako da su otvorene šire mogućnosti za zaduživanje - kazao je Zukić.

 Pojasnio je kako se radi o mogućnosti da se privrednici zaduže kod komercijalnih banaka gdje Vlada FBiH putem Garantnog fonda garantuje pola kredita koji oni preuzmu, što će značiti da od 50 miliona KM koliko je namijenjeno za obrtnike i 150 miliona KM koliko je namijenjeno za mikro, mala i srednja preduzeća, mogućnost komercijalnog zaduživanja je dvostruka i obrtnici bi se mogli zadužiti 100 miliona, a mikro, mala i srednja preduzeća 300 miliona KM.

Pola kredita obezbjeđuje se od strane privrednih subjekata, a za pola kredita garantuje Vlada FBiH, kazao je ministar.

- Postoji i određena gradacija u stepenu i mogućnosti zaduženja, a ono što je važno reći je da su ta sredstva za koja se mogu zadužiti privredni subjekti prije svega namijenjena za tekuću likvidnost, znači za isplatu plata i doprinosa, za obrtna sredstva i za stalna sredstva, dakle za investicije - naglasio je ministar.

Inače, cilj programa je pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i obrtništva i samostalnih privrednih djelatnosti, povećanju konkurentnosti, integraciji inovacija u poslovanju i očuvanju postojećeg stepena zaposlenosti, te kreiranju novih radnih mjesta.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5910

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Fj2VCHSno66OH4H1oLvd-WCGxXV3Dv1s?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta