Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 13:55 |

SDA - Međunarodni eksperti moraju biti uključeni u pregovore o Izbornom zakonu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) insistira na tome da u rad Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona budu uključeni i predstavnici Venecijanske komisije Vijeća Evrope, Evropske komisije i OSCE-a.

Uvođenje evropskih demokratskih standarda u izborni sistem Bosne i Hercegovine, a u skladu s preporukama Evropske komisije, Venecijanske komisije, OSCE-a i ODIHR-a, jedna je od ključnih obaveza na evropskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SDA.

- Da bi svako buduće rješenje za izborno zakonodavstvo u BiH odgovaralo tim standardima, neophodna je i pomoć stručnjaka iz relevantnih međunarodnih institucija, te stoga iznenađuje otpor SNSD-a i HDZ-a BiH tom prijedlogu, naročito uzimajući u obzir deklarativno opredjeljenje tih stranaka za nastavak i intenziviranje evropskog puta BiH - kažu u SDA.

Kako je istaknuto u saopćenju, uklanjanje diskriminatornih odredbi obaveza je Bosne i Hercegovine na evropskom putu, ali i prema svim građanima kojima su postojećim rješenjima uskraćena osnovna građanska prava.

Stoga su pozvali sve parlamentarne stranke da ulože napore s ciljem postizanja kompromisa kojim bi se uklonio svaki oblik diskriminacije i kojim bi Bosna i Hercegovina dobila ustavni i zakonski okvir usklađen sa evropskim demokratskim standardima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'