Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 15:15 |

Vlada KS donijela Uredbu o dodjeli transfera neprofitnim organizacijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20.maja (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o dodjeli transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Cilj donošenja uredbe jeste prevencija koruptivnih aktivnosti i povećanje transparentnosti, koje se ogledaju u eliminaciji mogućih zloupotreba koje se u procesu dodjele sredstava mogu desiti, samovolje, proizvoljnosti i arbitrarnosti pri donošenju odluka o dodjeli sredstava, te postizanje optimalnih rezultata prilikom implementacije ovih sredstava, potreba da ovaj proces bude što jasniji, precizniji i transparentniji.

Samo na taj način se može u potpunosti postići prava namjenska upotreba javnih sredstava koja se dodjeljuju neprofitnim organizacijama i pojedincima.

Koraci i radnje, koje svaki od učesnika postupka dodjele treba poduzeti, moraju biti tačno određeni, sa poznatim postupanjem nosioca budžetskih sredstava u slučaju neispunjavanja uslova.

Jedna od značajnih aktivnosti koje uredba propisuje jeste uspostavljanje online registra transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta KS, a za njenu realizaciju zadužen je ured.

Ured će voditi registar, koji je sastavni dio informacionog sistema ureda, na osnovu podataka o svim dodijeljenim sredstvima neprofitnim organizacijama i pojedincima, a koje će neposredno unositi ovlaštene osobe davaoca budžetskih sredstava.

Svrha registra je uspostava centralizovanog, kvalitetnog i učinkovitog pregleda dodijeljenih transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta KS, i dodatnog osiguranja transparentnosti u dodjeli transfera, te mogućnosti blagovremenog djelovanja i preveniranja mogućih koruptivnih aktivnosti u tom procesu, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom