Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 15:26 |

Džaferović pozvao Ministarstvo pravde BiH da izvrši obaveze prema ANUBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je danas u Sarajevu delegaciju Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. 

Predsjednik ANUBiH akademik Muris Čićić informirao ga je o projektima i planovima te institucije, a naročita pažnja posvećena je projektu izrade Enciklopedije Bosne i Hercegovine.  

Tema razgovora bilo je i pitanje podrške državnih organa Akademiji nauka i umjetnosti BiH, a u fokusu je bilo odbijanje Ministarstva pravde BiH da izvrši upis ANUBiH u Registar pravnih lica BiH. 

Džaferović je pozvao Ministarstvo pravde BiH da provede odluku Ustavnog suda BiH i izvrši svoje obaveze prema ANUBiH, te je naglasio da, u protivnom, pravosudne institucije moraju pokrenuti krivični postupak protiv odgovornih u Ministarstvu pravde, jer je neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo.  

Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, regiji i na međunarodnoj sceni, a delegacija ANUBiH iskazala je veliku podršku naporima koji se poduzimaju u svrhu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez kao najbolji okvir za stabilizaciju, jačanje mira i put ka prosperitetu. 

Džaferović je prihvatio poziv rukovodstva ANUBiH da bude pokrovitelj svečane sjednice koja će biti organizirana u oktobru ove godine u povodu 70. godišnjice osnivanja Akademije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo