Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 15:42 |

Predstavljeni rezultati istraživanja 'Koliko novinari znaju o Evroatlantskim integracijama'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Na javnoj diskusiji "Evroatlanske integracije BiH" koja je održana danas u Sarajevu predstavljeni su rezultati istraživanja "Koliko novinari znaju o Evroatlantskim integracijama".

Istraživanje je pokazalo da 28 posto novinara zna da je BiH 2006. godine ušla u Partnerstvo za mir, 65,6 posto ih zna da je "Partnerstvo za mir" program saradnje sa NATO-om, 31 posto novinara zna šta je "Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja", a samo devet posto novinara zna šta je "Sporazum o statusu snaga".

Bivši ambasador BiH u EU Igor Davidović rekao je da to pitanje treba da posmatramo sa dva različita aspekta i to vrijednosna volja građana i vrijednosna volja političara, koje su dijametralno suprotne.

- Imamo situaciju da Evropske integracije imaju veći stepen podrške u odnosu na NATO integracije. NATO integracije zavise od političkih i nacionalnih tabora. Ako nadležni u evropskoj zajednici pričaju o perspektivi zapadnog Balkana a ne o kandidaturi, onda ne vidim da će biti integrisanja u budućnosti - istakao je Davidović.

Generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša naveo je da moramo praviti preduslove da harmonizujemo uslove za integrativne procese.

- BiH ne implementira dobro pitanja koje se odnose na zaštitu ličnih podataka, ljudskih prava, primjene zakona o pranju novca i sprečavanju terorizma, koji su bitni aspekti za integracije. Ako živimo u neuređenom sistemu mi ne možemo kao takvi da idemo u integracije jer nećemo daleko stići - zaključio je Grmuša.

Naredna diskusija je zakazana za sutra u Mostaru.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana