Svijet     | 20.05.2021. 15:44 |

WHO apeluje na humanitarnu pauzu u izraelskom bombardovanju Gaze

FENA Internet

KAIRO, 20. maja (FENA) -  Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u četvrtak su pozvali na humanitarnu pauzu u izraelskom bombardovanju Gaze kako bi se omogućio pristup pomoći dok se zdravstveni sistem u palestinskoj enklavi suočava s kritičnim nestašicama.

- Zatvaranje ulaznih i izlaznih tačaka za pacijente i timove s humanitarnom pomoći i teška ograničenja na ulazak medicinskih potrepština pojačavaju krizu javnog zdravstva - izjavio regionalni direktor WHO Ahmed Al-Mandhari na brifingu za novinare.         

- Ozbiljnost povreda izazvala je dodatni pritisak na ionako preopterećeni zdravstveni sistem koji se suočava s ogromnim nestašicama esencijalnih lijekova i potrepština dok se također bori protiv pandemije COVID-19 – kazao je.

Konvoj Ujedinjenih nacija s humanitarnom pomoći, uključujući 10.000 Sinopharm vakcina protiv koronavirusa za Gazu i koji bi također izveo ranjene ljude bio je spreman da uđe uskoro čim dobije pristup, izjavio je čelnik WHO za Zapadnu obalu i Pojas Gaze Rik Peeperkorn.

- Dok se ne dogovori primirje, sve strane u sukobu moraju pristati na humanitarnu pauzu kako bi osigurale pristup za ulazak i izlazak iz Gaze – kazao je Peeperkorn.

Otkako su borbe izbile 10. maja, zdravstveni zvaničnici u Gazi tvrde da je 230 Palestinaca, među kojima 65 djece i 39 žena, ubijeno i više od 1.700 je ranjeno i zračnim i artiljerijskim bombardovanjima, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta