Stranačke aktivnosti     | 20.05.2021. 15:19 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Naš prijedlog zakona sprečava zloupotrebu poticaja u poljoprivredi

Na dnevni red sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uvršten je Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je predložila zastupnica Naše stranke Sanela Klarić.

„FBiH u sektor poljoprivrede kroz sisteme poticaja ulaže godišnje 87 miliona KM. Ta su ulaganja znatno manja od standarda EU država pa čak i država u regionu i njihovi su efekti mali u odnosu na prilike, potrebe i važnost sektora za održiv ekonomski razvoj i sigurnost. Međutim, te efekte dodatno umanjuje činjenica neusklađenosti dva zakona koja ovu problematiku tretiraju tako da se jednim zakonom štite oni koji zloupotrebljavaju primljena sredstva, pri čemu se ignoriše primjena drugog zakona kojim bi bili sankcionisani. Izmjenama koje sam predložila uskladili bismo ta dva zakona“, kaže Klarić.

Prvi je Zakon o poljoprivredi, a drugi je Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Drugim propisom tek se prividno štiti javni novac. Na primjer, ako neki poljoprivrednik dobije 100.000 KM za podizanje neke farme i Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdi da sredstva nisu potrošena namjenski, izdaje se rješenje o povratu novčanih sredstava, uključujući i kamate u cjelini. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nakon ovoga treba da izda Rješenje o zabrani apliciranja. Međutim, po drugom zakonu, ako klijent pokrene sudski postupak zbog izdatog rješenja o povratu sredstava, čeka se da to rješenje postane pravosnažno da bi se stekli uslovi za donošenje rješenja o zabrani apliciranja nekom klijentu. Sudski sporovi traju dugo i po pet godina i dok rješenje postane pravosnažno klijenti i dalje mogu godinama aplicirati i dobivati sredstva. To je paradoksalno jer su inspekcije utvrdile da postoji nenamjensko trošenje dodijeljenih sredstava. Klarić poziva sve zastupnike u PDPFBiH da daju podršku njenom prijedlogu, kako bi se umanjile neregularnosti i zaustavili svi koji su do sada zloupotrebljavali poticaje za lični interes i korist.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta