Svijet     | 20.05.2021. 15:43 |

Von der Leyen pohvalila kampanju vakcincije u EU

FENA Internet

BERLIN, 20. maja (FENA) – Vodeća zvaničnica Evropske unije proglasila je kampanju vakcinacije u bloku uspješnom, nakon često kritikovanog sporog početka.

Ursula von der Leyen,  predsjednica izvršnog organa EU, Evropske komisije, proglasila je u komentarima emitiranim u četvrtak da su "jedina regija u svijetu koja je uspjela da snabdije vlastito stanovništvo  vakcinama i pravedno ih podijeli s ostalima“. Ona je pohvalila ulogu EU kao vodećeg svjetskog izvoznika vakcina.

Von der Leyen  je izjavila na dešavanju koje je organizirala njemačka javna televizija WDR da će do kraja ove sedmice 260 miliona doza vakcina biti isporučeno u Evropu. Priznala je da su zemlje kao što su SAD i Velika Britanija bile brže u početku, ali je kazala da je to „vremenom postravljeno u perspektivu“.

- Da, bilo je mnogo kritika Evropske unije na početku. Ono što se računa na kraju jeste da je Evropska unija pouzdano isporučivala vakcine za svojih 450 miliona građana iz dan u dan, i da možemo reći da smo radili kao zajednica. Mjereno time, evropska kampanja vakcinacije je uspjeh – kazala je čelnica Evropske komisije, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo