Svijet     | 20.05.2021. 16:05 |

Kina aktivno angažovana u posredovanje na Bliskom istoku

FENA Internet

PEKING, 20. maja (FENA) - Kina je saopćila da je „aktivno angažovana u posredovanje“ u cilju okončanja trenutnog sukoba između Izraela i Palestinaca.

Specijalni kineski izaslanik za Bliski istok, Zhai Jun, razgovarao je sa zvaničnicima palestinskog i egipatskog ministarstva vanjskih posslova i također će razgovarati s predstavnicima Izraela, Rusije, Ujedinjenih nacija, Evropske unije i drugih strana, izjavio je novinarima u četvrtak portparol ministarstva vanjskih poslova u Pekingu Zhao Lijian.

Zhao je kazao da je kineski posrednik pozvao na trenutno primirje, jačanje podrške Palestini, i ponovio je (kinesku) „čvrstu predanost dvodržavnom rješenju“.

Naglasio je da bi Peking volio da bude domaćin pregovora između dvije strane u Kini i kako je voljan da pruži humanitarnu i druge vrste pomoći palestinskoj strani „unutar svojih kapaciteta“.

Kina već dugo vremena podržava palestinsku borbu, ali također održava snažne veze s Izraelom. Ta zemlja je kritikovala američko blokiranje rezolucije UN-a koja poziva na prekid sukoba u Gazi, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta