Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 16:50 |

U Brčkom predstavljen UNDP-ov projekt uvođenja sustava ranog upozoravanja

FENA Saopćenje

BRČKO, 20. svibnja (FENA) - Projekt UNDP-a "Uvođenje sustava ranog upozoravanja u Brčko distriktu BiH za sve vrste opasnosti s fokusom na SMS obavještavanje javnosti" predstavljen je u četvrtak u Brčkom.

Tom prigodom istaknuta je važnost ranog upozoravanja za sve vrste opasnosti s ciljem znatno bržeg informiranja građana i sudionika sustava civilne zaštite putem mobilnih telefona o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se eventualno smanjile ljudske žrtve i materijalna šteta, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Predstojnik Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Bogdan Bratić kazao je da je Odjel dao punu potporu UNDP-ju u realizaciji projektnih ciljeva i definiranju uloga i odgovornosti u sustavu ranog upozoravanja građana.

"Prirodne nesreće i katastrofe koje su se dogodile u proteklom razdoblju, poplave 2014. godine kroz koje je prošla naša lokalna zajednica, kao i pandemija covida-19 koja je još uvijek u tijeku, ukazuju nam na potrebu pravodobne i brze razmjene ključnih informacija kako bi se smanjio negativan utjecaj prirodnih i drugih opasnosti na ljude i materijalna dobra", kazao je Bratić.

Kako bi poboljšali sustav i metode informiranja i uzbunjivanja građana UNDP je pokrenuo inicijativu čiji je cilj pilotiranje novog pristupa ranog upozoravanja u slučaju prirodnih opasnosti.

"Pristup se temelji na korištenju tehnologije mobilnih telefona koja bi osigurala pravodobno obavještavanje stanovništva ugroženog područja i pružio upozorenje u stvarnom vremenu", istaknuo je Bratić.

Kako bi sustav mogao biti uveden na održiv način i dugoročno osigurao učinkovit sustav osmatranja projektom je predviđeno i provođenje analize stanja na temelju koje će biti formulirana studija izvodljivosti.

U ime UNDP-ja prezentaciji je nazočio i Almir Beriden koji je predstavio projektne ciljeve kao i definiranje uloga i odgovornosti u sustavu ranog upozoravanja, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta