Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 16:45 |

Peti sastanak Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj EU i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Peti sastanak Pododbora za promet, energiju, okoliš i regionalni razvoj između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je danas putem video-konferencije.

Članovi Delegacije EU predstavili su na početku sastanka napredak u realizaciji Evropskog zelenog plana i najavili finansijsku podršku implementaciji Zelene agende za zapadni Balkan, te istakli da su pred BiH veliki izazovi kako bi se provele strukturne reforme u oblasti zaštite okoliša.

Predstavnici Evropske komisije naglasili su i da je u procesu usklađivanja zakonodavstva BiH sa horizontalnim zakonodavstvom EU potreban koordiniran pristup u cijeloj državi. Bh. vlasti trebaju ubrzati postupak donošenja Odluke o imenovanju i funkcije Nacionalne kontakt tačke za BiH za provedbu konvencija o okolišu.

Razmijenjene su informacije o aktivnostima svih nivoa vlasti na izradi cjelodržavne Strategije zaštite okoliša BiH i ažuriranju Strategije prilagođavanja na klimatske promjene i niskoemisionog razvoja.

Istaknuto je da se BiH mora fokusirati na postupno ukidanje korištenja uglja u proizvodnji energije kako bi nastavila sa dekarbonizacijom i zelenom tranzicijom.  

Evropska komisija je konstatirala da je postignut ograničeni napredak u oblasti regionalnog razvoja i ponovo istakla nužnost izrade Strategije regionalnog razvoja za cijelu zemlju, te jačanja administrativnih kapaciteta u smislu programiranja, provedbe i procjene fondova EU.

Također je naglašeno da će se u provođenju budućih strategija regionalnog razvoja morati osloniti na kapacitete regija da planiraju, identificiraju, pripreme i predlože relevantne projekte. Članovi dvije delegacije razmijenili su informacije o najnovijim događanjima u vezi sa planiranom izgradnjom skladišta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora na granici sa BiH.

Navedeno je da BiH treba nastaviti sa reformama u skladu sa Trećim energetskim paketom, usvojiti zakon o električnoj energiji i plinu na državnom nivou i zakone o obnovljivoj energiji na entitetskom nivou. Komisija je pohvalila usvajanje akcionih planova transportne zajednice za ceste, cestovnu sigurnost, željeznicu i olakšavanje prevoza i pozvala vlasti u BiH da uspostave državnu agenciju za sigurnost prometa na cestama.

Također, reforme u oblasti željezničkog prometa zahtijevaju formiranje jedinstvenog tijela za sigurnost i istražnog tijela. Potrebno je ojačati kadrovske kapacitete pružatelja usluga u zračnom prometu, kako bi se izbjegao rizik od problema sa sigurnosnim nadzorom, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu