Bosna i Hercegovina     | 20.05.2021. 16:37 |

Građani Goražda očekuju rušenje zida u Luci i obaloutvrdu u prvobitnom stanju

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20.maja (FENA) - Na nekoliko lokacija u Goraždu, uz obalu rijeke Drine, gdje se implementira ili je završena gradnja obaloutvrda, održan je danas zbor građana sa predstavnicima Gradske uprave,  kako bi se razgovaralo  o budućnosti ovog projekta.

Predstavnici  mjesne zajednice Goražde IV i vlasnici parcela na lijevoj obali Drine, jasno su danas kazali kako je samo vraćanje u prvobitno stanje obaloutvde i rušenje zida u naselju Luka, jedino sa čime mogu biti zadovoljni.

- Mi smo svjesni da to nikada nemože biti kako je bilo, ali tražimo da se napravi idejni projekat i da se predstavi građanima, kako bi oni rekli svoje. Drugi zaključak je da se povuče upravni spor koji se vodi pred Kantonalnim sudom. Takođe, apelujemo na Gadsku upravu i gradonačelnika da se izvrši revizija svih projekata koji su dosad rađeni i ako ima krivičnih odgovornosti da krivci odgovaraju. Ako grad nema para, mi ćemo pokrenuti nevladin sektor da otvorimo jedan fond da bi se finansirali ti projekti. Dakle, da vidimo šta dalje i kako bi to izgledalo – kazao je jedan od oštećenih građana i vlasnika na lijevoj obali Drine Nihad Živojević

Građanima je danas prezentiran planirani nastavak aktivnosti na lijevoj obali, što oni ne prihvataju

- Sad se predlaže nekakv park na što naravno mi nikada nećemo pristati dok se god ne ukloni zid u Luci, a dali smo prijedlog da se povuče upravni spor od Gradske uprave – kazao je član neformale grupe ”Spasimo Drinu” Mirsad Kadrić.

Iako najavljeni, na zborovima se nisu pojavili predstavnici JP Slivovi rijeke Save. Na zbor građana nisu došli ni predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji su prethodno prisustvovali sastanku u Gradskoj upravi.

-  To su mukotrpni i spori procesi koji su pred nama, ali mi ih moramo do kraja uraditi i u budućnosti šetati pored Drine. Ja sam pozvao gospodina Mićića da dođe ovdje, ali on iz nekih svojih razloga nije htio doći tako da sam ja prenio našim građanima detalje sa  tog sastanka, šta je dalje planirano. Predviđen je završetak šetališta i četiri igrališta, međutim građani su danas bili odlučnog stava da to ne žele jer kako navode ni u gradu nemamo igrališta, te da smo preljepa igrališta pored Drine imali – kazao je gardonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Dodao je da su mu građani dali snagu da se započeto i završi jer, kako je kazao, cjelokupan projekat gradnje obaloutvrde započeo je a i završava se uz brojne nezakonostosti i samovolju tada nadležnih, bez da se čuo glas javnosti .

- Molim građane za strpljenje jer nekad  zakoni više štite drugu stranu, nego ljude koji treba da se do kraja izbore. Sa ovim projektom je Grad Goražde aplicirao 2013. godine, Federacija je dala dozvolu, međutim mi kada smo izdali građevinsku dozvolu, oni su mislili da smo mi riješili imovinsko-pravne odnose odnosno proces eksproprijacije koji nismo uradili. Sada smo došli u jednu pravnu zavrzlamu stvari koje od početka do kraja nisu rađene kako treba, i zato smo sada u problemima. Svjetska banka je dala sredstva za ovaj projekt i mislim da u budućnosti niko više neće prepoznati Grad Goražde zbog ovakvih radnji – mišljenja je Imamović

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'