Kultura     | 20.05.2021. 19:59 |

Vlada KS - Tri miliona KM za naučno-istraživačke projekte

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - U Budžetu Kantona Sarajevo za 2021. godinu, za naučno-istraživačke projekte izdvojeno je tri miliona KM, što je najveći iznos sredstava za ovu djelatnost do sada.

Danas je Vlada Kantona Sarajevo donijela i Odluku o utvrđivanju namjene, kriterija i načina raspodjele sredstava za podršku naučnoistraživačkoj djelatnosti.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Melika Husić Mehmedović najavila je da će javni poziv za sufinansiranje projekata, sa kriterijima, biti raspisan naredne sedmice. 

- Sredstva će biti podijeljena u tri programa. Za najveći program, namijenjen za naučno-istraživačke,  umjetničko-istraživačke i istraživačko-razvojne projekte izdvojeno je 2.400.000 KM. Drugi program namijenjen je mladim istraživačima i za njega je namijenjeno 450.000 KM, dok je za treći program izdvojeno 150.000 KM, a namijenjen je za podršku domaćim časopisima i članstvu u međunarodnim organizacijama - navela je ministrica.

Naglasila je da su Odlukom utvrđene mnoge novosti u načinu raspodjele sredstava, koja će najvećim dijelom biti iskorištena za obnovu istraživačke infrastrukture, u svrhu podizanja kapaciteta naučnoistraživačkih djelatnika.

- Uvođenjem mlađih istraživača i doktoranata, postdoktoranata, pa čak i studenata drugog integrisanog ciklusa studija u naučnoistraživački rad, dajemo podršku mlađim kadrovima i našim najboljim studentima - istaknula je ministrica, saopćeno je iz  Službe za protokol i press KS.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'