Bosna i Hercegovina     | 21.05.2021. 12:43 |

Lučić osudio prijetnje upućene direktoru Kojiću i pozvao nadležne da ga zaštite

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić najoštrije osuđuje prijetnje smrću upućene direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Miloradu Kojiću, te apeluje na  nadležne institucije da ga zaštite i istraže cijeli slučaj.

Lučić podsjeća da je pravo na život osnovno ljudsko pravo zagarantovano međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine te da je "zato neophodno pronaći i sankcionisati one koji su uputili gnusne prijetnje direktoru Kojiću, jer one ugoržavaju i povređuju njegovu ličnu slobodu i prava". 

- Direktor Kojić savjesno, odgovorno i profesionalno obavlja svoju dužnost i svim legalnim sredstvima bori se za istinu i ima punu podršku nadležnih institucija. Ovo je već druga prijetnja direktoru Kojiću jer mu je krajem januara putem Facebooka, također, prijećeno ubistvom. Istina o Srbima i zločini koji su nad njima počinjeni moraju ugledati svjetlost dana, jer samo kroz istinu možemo pogledati jedni drugima u oči i suočiti se sa prošlošću. Zločini nad Srbima su počinjeni i zbog budućih generacija moramo istrajavati na istini bez obzira koliko ona bila bolna za drugu stranu. Prijetnje, psovke, zataškavanje i laž nisu put pomirenja već naprotiv raspiruju novu mržnju i stvaraju nove podjele i jaz - navodi Lučić.

Kako nadalje navodi, cilj svih  treba da bude bolje i prosperitetnije društvo koje će se  graditi kroz dijalog, kompromis i suživot, te da zato se moraju prevazići razlike uz toleranciju i uvažavanje.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u čijoj su nadležnosti pitanja ljudskih prava, podsjeća da se Bosna i Hercegovina obavezala da će osigurati ostvarenje najvišeg nivoa zaštite međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopćeno je iz tog ministarstva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo