Ekonomija     | 21.05.2021. 13:52 |

Forto najavio nastavak projekta 'Jačanje integriteta javnih preduzeća (PEIP)'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 21. maja (FENA) – Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je najavio nastavak projekta „Jačanje integriteta javnih preduzeća (PEIP)”.

Cilj projekta, kojeg implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u saradnji sa Vladom Kraljevine Norveške, je jačanje kapaciteta Vlade KS za suzbijanje korupcije u javnim preduzećima i ustanovama kroz jačanje upravljanja integritetom. Projekt se provodi u periodu 2019-2021. godina.

Jedna od ključnih projektnih aktivnosti jeste analiza poslovanja sedam ključnih javnih preduzeća sa područja Kantona Sarajevo, sa posebnim fokusom na analizu finansijskog i operativnog poslovanja, organizacionu strukturu, mapiranje ključnih koruptivnih rizika, te analizu zakonodavnog okvira.

Povod za takav projekt, kako je na konferenciji za medije kazao Forto, je ogroman broj problema u javnim preduzećima i ustanovama s kojima se Vlada KS susreće, a koštaju građane Sarajeva puno više, nego što bi poslovna struka ocijenila kao standard.

- Našli smo se u apsurdnoj situaciji da skupo plaćamo loše usluge. Stoga smo odlučili da u saradnji sa našim partnerima zatražimo analizu poslovanja firmi i ustanova, a kojima ćemo pomoći da stanu na noge – kazao je Forto.

Za tu aktivnost je partner projekta UNDP BiH angažirao renomiranu svjetsku konsultantsku kuću  - PricewaterhouseCoopers (PwC) i do sada su urađene analize poslovanja za tri javna preduzeća: KJKP RAD, KJKP ZOI’84 i JU Dom zdravlja KS. 

Velika većina preporuka iz PwC-a, kako je kazao premijer Forto, primijenit će se i na KJP Gras, čiji radnici su trenutno u štrajku.

- Ovi izvještaji ne služe da bi se istraživao kriminal, jer za to postoje nadležne institucije, ovo je iskljčivo analiza poslovanja kako ozdraviti firmu ili ustanovu – naglasio je Forto.

Očekuje da će za tri do četiri mjeseca biti pripremljeni sveobuhvatni izvještaji sa ključnim nalazima i preporukama i mjerama za unapređenje sveukupnog poslovanja, poboljšanje profitabilnosti i solventnosti, te jačanje političke autonomije i procedura interne kontrole.

Jedna od prioritetnih firmi u koju će uči stručnjaci za analizu poslovanja, po riječima ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Melike Husić – Mehmedović je JU Studentski centar u kojem su utvrđeni višemilionski gubici, dugovanja, kao i nezadovoljavajući uslovi i standardi koji se pružaju na tržištu.

-Vlada KS je oformila i radnu grupu koja se dva mjeseca intenzivno bavila statusom i ulogom Studentskog centra i jedan od zaključaka je bio neophodnost analize stanja da bismo mogli donijeti dugoročne odluke koje će trajno riješiti to pitanje – rekla je ministrica Husić-Mehmedović.

Kazala je da da nisu pobornici kratkotrajnih rješenja, koja će kratkoročno "pospremiti" situaciju, već da od početka zagovaraju dugoročno i trajno rješenje.

Forto je također na konferenciji za medije govorio i o problemu KJP Gras koji, kako je rekao, već 20 godina muči ne samo uposlenike preduzeća, nego i građane Sarajeva.

Podsjeća da je inicijativa došla iz Grasa jer, kazao je, pošteni ljudi  žele da se agonija okonča  i „ne bih se iznenadio da, nakon analize i izvještaja, bude veći broj krivičnih prijava“.

Sa Sindikatom GRAS-a je razgovarano o deblokadi, odnosno o prestanku štrajka, te najavio da će do kraja sedmice Ured za borbu protiv korupcije imati analizu stanja, a u međuvremenu će Vlada KS učiniti sve da pruži podršku ljudima koji pošteno rade i žive od plate.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'