Kultura     | 21.05.2021. 14:42 |

U Galeriji Brodac samostalna izložba Kemila Bektešija

FENA Alma Pašić

SARAJEVO, 21. maja (FENA) – Prva samostalna izložba mladog vizuelnog umjetnika Kemila Bektešija  „Bekteši“ nazvana po njegovom prezimenu, ciklus je radova umjetnika koji potiskuje nelagodu izlaganja tuđem pogledu, te u multimedijalnoj postavci problematizira i estetizira sebe. To čini na način da poopštavajući sebe, vlastito Ja pretvara u znak.

Izložba je multimedijalna, a serija radova je započeta 2018. godine.

- U  dogovoru sa kustosicom Adnom Muslijom, odlučili amo da ovo bude moje predstavljene sarajevskoj publici. Predstavljeni su crteži, fotografije, printovi sa reakcijama i pisanom riječi. Do sada sam se najviše izražavao kroz slikarski medij ali sad već počinjem da razmišljam o savremenim umjetničkim pravcima i idem ka tom pravcu -  kazao je Bekteši.

Kemil Bekteši je rođen u Beogradu 1997. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, nakon čega upisuje Akademiju likovnih umjetnosti UNSA, Odsjek slikarstvo.

Do sada je izlagao na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, kao najbolji student Odsjeka za slikarstvo nominovan je za godišnju nagradu ALU Alija Kučukalić, a 2020. godine bio je finalista za prestižnu nagradu ZVONO (YVAA, Young Visual Artist Award).

Izložba će biti otvorena večeras u 19 sati u sarajevskoj Galeriji savremene umjetnosti Brodac, a svi zainteresovani postavku će moći pogledati do 6. juna.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta