Bosna i Hercegovina     | 21.05.2021. 15:54 |

Razmjena znanja i iskustava Opće bolnice i Univerziteta Bezmialem Vakif Istanbul

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Rektorica Univerziteta Bezmialem Vakif Istanbul Rumeyza Kazanciogolu i direktor Opće bolnice ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ Ismet Gavrankapetanović potpisali su memorandum o suradnji i razmjeni znanja i iskustava, a prvenstveno će se odnositi na edukaciju mladih ljekara u oblastima koje su zastupljene u toj sarajevskoj bolnici.

Direktor Opće bolnica Sarajevo Ismet Gavrankapetanović na konferenciji za medije izrazio je zadovoljstvo zbog prilike za edukaciju sarajevskih ljekara te naglasio da će tim ugovorom također biti omogućena ovdašnjim starijim kolegama razmjena iskustava sa ljekarima iz te univerzitetske bolnice u Turskoj.

I rektorica Kazanciogolu naglasila je važnost razmjene iskustava, znanja i kontinuirane edukacije čemu, kako je kazala, doprinosi već i današnji stručni skup u sarajevskoj Općoj bolnici.

Na tom skupu istaknuti profesori iz Istanbula prezentirali su, među ostalim, dosadašnja iskustva iz Turske u liječenju pacijenata oboljelih od Covid-19. Svoja iskustva i izazove u liječenju pacijenata od Covid-19 iznijeli su i stručnjaci Opće bolnice Sarajevo.

Rektorica Kazanciogolu kaže da se Turska, kao i ostatak svijeta, polako priprema za ‘otvaranje prema normalnom životu’, nakon trećeg vala pandemije virusa korona. Veliku zahvalnost izrazila je tamošnjem zdravstvenom osoblju, za koje kaže da je ulagalo maksimalne napore u borbi sa COVID - 19. Prate proces liječenja tih pacijenata a sad i vakcinacije, vakcinama koje su dostupne u svijetu.

Dosad kod osoba koje su preboljele COVID-19 najteže komplikacije su, kako je kazala prof. Kazanciogolu, kardiogene prirode, a kod tih osoba mogu se očekivati i psihofizički problemi zbog duge zatvorenosti i smanjene fizičke aktivnosti uslijed pandemije.

- Tromboembolijska dešavanja nakon prebolovane Covid bolesti su nešto što kod nas, a i u svijetu predstavlja, najveći problem - kazala je.

Profesor dr. Gavrankapetanović naglašava da su kao posljedice te bolesti česte i neurološke komplikacije, a moguće su čak i promjene na koži.

Po njegovim riječima, Opća bolnica je za sedam mjeseci zbrinula oko devet hiljada pacijenata oboljelih od COVID -19, od kojih je oko 1.600 bilo na dugotrajnoj hospitalizaciji. Na postcovid odjeljenju Opće bolnice trenutno je 25 pacijenata.

Međunarodni skup u Sarajevu organizirali su Univerzitet Bezmialem Vakif Instanbul i Opća bolnica ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’, a bit će završen predavanjima prof. dr. Ibrahima Tuncaya o robotičkoj navigaciji kod ugradnje proteza kuka i koljena te o sindromu femoroacetabularnog kontakta i artroskopija kuka.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta