Svijet     | 21.05.2021. 18:47 |

WHO ukazala na 'značajne potrebe u liječenju trauma' u Gazi

FENA Internet

ŽENEVA, 21. maja (FENA) – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  ukazala je na „značajne potrebe u liječenju trauma“ na palestinskim teritorijama, na kojima su ubijene 243 osobe tokom 11 dana sukoba između Palestinaca i Izraelaca.

Glasnogovornica WHO Margaret Harris izjavila je da je ukupno 8.538 osoba ranjeno širom palestinskih teritorija tokom nasilja i da je 30 zdravstvenih objekata u Gazi oštećeno - dok je jedna klinika potpuno uništena, a druga je pretrpila značajne štete. Kazala je da štete na infrastrukturi ometaju pristup ambulantama.

Njeni komentari na brifingu UN-a za novinare u Ženevi došli su u vrijeme dok zvaničnici zaduženi za humanitarnu pomoć procjenjuju potrebe nakon posljednjih sukoba između pripdnika Hamasa i izraelskih oružanih snaga.

Fabrizio Carboni, regionalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za Srednji i Bliski istok, procijenio je da je preostalo „nekoliko stotina“ komada neeksplodiranih ubojnih sredstava u okolini Gaze i da postoji urgentna potreba za medicinskim potrepštinama.

Matthias Schmale, direktor UNRWA, agencije UN-a za pomoć Palestincima u Gazi, izjavio je da je ostalo još nekoliko sati u petak tokom kojih bi se pomoć i osnovne potrepštine mogle dostaviti Gazi preko prelaza Kerem Shalom. Obraćajući se putem video snimka iz grada Gaze, on je naveo da je centralna laboratorija koja izvodi testiranja na COVID-19 „postala nefunkcionalna nakon masovne eksplozije bombe“.

Komentirajući primirje koje je stupilo na snagu tokom noći, on je izjavio da to izgleda kao „krhki prekid vatre“ i požalio se na „nepodnošljivu i neprihvatljivu cijenu koju taj sukob ima po civilno stanovništvo“.

Svjestan sam da se to također odnosi i na Izrael - kazao je Schmale, prenosi AP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom