Bosna i Hercegovina     | 23.05.2021. 12:57 |

Islamska zajednica u ramazanu podijelila pomoć u vrijednosti većoj od milion KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i ovog ramazana materijalno je potpomogao najosjetljivije kategorije društva, socijalno ugrožene, povratnike, stare i iznemogle osobe i jetimske porodice.

Ovim kategorijama je zahvaljujući sredstvima vjernika uplaćenim u Bejtu-l-mal, te uz podršku donatora, podijeljena pomoć u vrijednosti većoj od milion maraka samo posredstvom Ureda za društvenu brigu, dok su i druge institucije Islamske zajednice na terenu realizirale brojne karitativne projekte, poput posjete i pružanja pomoći starim i iznemoglim osobama, podjele iftara socijalno ugroženim porodicama na kućnu adresu i slično, javlja Mina.

- Pomoć je dijeljena na području cijele teritorije BiH, u vidu paketa s hranom i drugih oblika pomoći, čime je krovna zajednica muslimana u BiH još jednom potvrdila da vodi brigu o svojim najranjivijim članovima i pokazala im da nisu sami, niti zaboravljeni - istakao je direktor ovog ureda Ibrahim ef. Malanović.

Ured za društvenu brigu je tokom ramazana distribuirao oko 10.000 prehrambenih paketa, koji su otpremljeni prema muftijstvima, medžlisima, povratničkim džematima i raznim humanitarnim udruženjima.

U saradnji s Ministarstvom vakufa Države Katar, realizovan je projekat podjele 6.000 iftara na kućnu adresu starim i iznemoglim licima, a iftari su distribuirani u saradnji s Mrežom mladih Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Također, svim muftijstvima je dodijeljeno 1.640 poklon-bonova, čime je pomognuto isto toliko porodica i pojedinaca u stanju potrebe, a podijeljeno je i deset tona hurmi koje je posredstvom Kulturnog centra Kralj Fahd donirala Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije.

Nisu zaboravljeni ni penzionisani imami i supruge umrlih imama koje primaju minimalnu penziju, kao ni 54 šehidske porodice kojima je dodijeljena pomoć u vidu poklon-bonova, dok je za mališane u obdaništima i polaznicima mektebske nastave u povratničkim džematima obezbijeđeno 2.000 bajramskih paketića.

- Ured za društvenu brigu zahvaljuje svim vjernicima koji su podržali njihove ramazanske aktivnosti, ali i donatorima koji su omogućili da se tokom ramazanskih dana pruži ruka podrške i obraduje što veći broj osoba - izjavio je Malanović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo